Topman Rotterdamse haven: kabinet moet helder klimaatbeleid ontwikkelen

Als een nieuw kabinet geen helder klimaatbeleid voor de lange termijn ontwikkelt, zullen bedrijven afhaken en kan de Rotterdamse haven niet schoner worden. Dat zegt Allard Castelein, bestuursvoozitter van het Havenbedrijf Rotterdam in een interview met NRC.

Portret van President-directeur Allard Castelein tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam.
Portret van President-directeur Allard Castelein tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam. Foto Jerry Lampen / ANP

Gebrek aan politieke duidelijkheid is volgens Castelein de grootste barrière bij het terugbrengen van CO2-uitstoot in de haven. „De markt is er klaar voor. Techniek is ook niet het probleem, sommige dingen moeten alleen nog worden ontwikkeld. Het momentum is er en moet worden verankerd. Als de politiek nu een halve radslag overslag gaat maken dan hebben we echt een groot probleem.”

Castelein heeft het Duitse Wuppertal Institut laten onderzoeken welke wegen de haven moet bewandelen om in 2050 de uitstoot van CO2 terug te hebben gebracht met 80 tot 95 procent ten opzichte van 1990.

Lees ook: Het interview met Allard Castelein, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam: ‘Wie niet mee wil doen moet weg uit de haven’

Uit het onderzoek blijkt dat er eigenlijk maar twee scenario’s zijn als de haven zijn raffinaderijen en petrochemie wil behouden en tegelijk duurzaam wil worden.

In het ene scenario wordt alle CO2 die wordt uitgestoten afgevangen en opgeslagen, en worden fossiele grondstoffen vervangen door biomassa.

In het andere scenario worden fossiele grondstoffen volledig hergebruikt, zodat er een gesloten CO2-circuit ontstaat en niets wordt uitgestoten.

Over drie jaar moeten er twee nieuwe netwerken in de haven liggen. Een netwerk dat CO2 afvoert van de fabrieken en opslaat in lege gasvelden op zee. Een tweede dat restwarmte van de industrie vervoert voor verwarming van woningen en kantoren.

Of de omstreden nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte daarbij openblijven, maakt Castelein weinig uit. In Den Haag is dat een heikele politieke kwestie. De Tweede Kamer wil de sluiting van alle resterende de centrales – met elkaar goed voor 16 procent van de nationale uitstoot van CO2. Maar de politiek heeft dat tot nog toe niet aangedurfd: de centrales zijn gloednieuw en hebben miljarden gekost.

Ze hadden de proeftuin moeten worden voor de opvang en opslag van CO2 in de haven. Maar dat is nog niet gelukt. Het Havenbedrijf wil er ook niet meer op wachten en gaat nu zelf aan de slag.