Suriname Bouterse ontslaat minister Justitie

De rechterlijke macht zou het vertrouwen in de minister hebben opgezegd.

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie komt in juni 2016 aan bij het parlement voor een vergadering met Desi Bouterse. De Surinaamse president blokkeert de hervatting van het Decembermoordenproces met een beroep op de staatsveiligheid.
Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie komt in juni 2016 aan bij het parlement voor een vergadering met Desi Bouterse. De Surinaamse president blokkeert de hervatting van het Decembermoordenproces met een beroep op de staatsveiligheid. Foto Pieter van Maele/ANP

President Bouterse heeft dinsdag minister van Justitie en Politie Jennifer Silos-Van Dijk ontslagen, nadat het Hof van Justitie in een brief aan de president het vertrouwen in haar had opgezegd. Volgens het Hof was sinds september vorig jaar sprake van een „verstoorde relatie” en „onmogelijkheid van communicatie”.

Silos-Van Dijk uitte vorig jaar nog zware kritiek op de rechterlijke macht („vertrapping van de grondwet”), toen de Krijgsraad had besloten dat het Decembermoordenproces, met Bouterse als hoofdverdachte, moest worden voortgezet. Deze week nog voerde het OM actie, nadat Silos-Van Dijk daar de beveiliging had teruggeschroefd.