Strafhof geeft Congolese krijgsheer extra jaar cel

Jean-Pierre Bemba werd eerder al tot 18 jaar cel veroordeeld vanwege oorlogsmisdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daar komt nu een jaar bij vanwege omkoping.

De drie rechters van het Strafhof die woensdag hun vonnis aan Bemba voorlazen.
De drie rechters van het Strafhof die woensdag hun vonnis aan Bemba voorlazen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De al eerder vanwege oorlogsmisdaden veroordeelde Congolese militieleider Jean-Pierre Bemba heeft van het Internationaal Strafhof in Den Haag een extra jaar cel gekregen vanwege omkoping van getuigen. Hij was al eerder schuldig bevonden.

De straf komt bovenop de achttienjarige gevangenisstraf die de voormalig krijgsheer eerder kreeg vanwege moorden, verkrachtingen en andere misdaden tegen de menselijkheid, tussen oktober 2002 en maart 2003, in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR).

Bemba richtte in 1998, na de verdrijving van president Mobutu, de Bevrijdingsbeweging voor Congo (MLC) op, die met Oegandese steun het noorden van Congo veroverde. In 2003 werd hij vicepresident van het Afrikaanse land, om drie jaar later de verkiezingen te verliezen van Joseph Kabila.

Lees ook: Strafhof veroordeelt zijn eerste grote vis

Strijders van de MLC maakten zich op grote schaal schuldig aan lynchpartijen, verkrachtingen en plunderingen in het noorden van Congo. Daarvoor is Bemba echter niet veroordeeld, wel voor de hulp die hij met de MLC in 2003 bood aan president Ange-Félix Patassé van buurland CAR. Die wilde een rebellenopstand van oud-stafchef Bozizé de kop indrukken. Toen dat mislukte, nam Bozizé de stad Bangui in en schakelde vervolgens het Strafhof in om de oorlogsmisdaden van de MLC te onderzoeken.

Omkoping

Bemba verdedigde zich eerder door te zeggen dat hij niet meer verantwoordelijk was voor de daden van zijn troepen toen deze de grens met CAR overstaken. Het Hof wees die redenering af en verklaarde de militieleider schuldig en veroordeelde hem tot achttien jaar cel, met aftrek van negen jaar voorarrest. De Congolees heeft beroep aangetekend tegen die veroordeling.

Lees ook: Achttien jaar voor de ‘takketakketak’-commandant

Intussen liep er echter nog een zaak tegen Bemba omdat hij had geprobeerd ten minste veertien getuigen in het proces om te kopen en te beïnvloeden. Zij zouden zich moeten voordoen als soldaten, terwijl ze in werkelijkheid geen militaire achtergrond hadden. Afgelopen oktober achtte het Strafhof hem en vier medeplichtigen daarom schuldig aan omkoping. Het Hof zei toen obstructie en belemmering van de rechtspleging hoog op te nemen en een boodschap te willen afgeven.

Naast een extra jaar cel kreeg Bemba ook een boete opgelegd van 300.000 euro. De andere verdachten die de Congolees hielpen om valse bewijzen aan het Strafhof te overleggen, kregen straffen tot 2,5 jaar.