Stoelendans in nieuwe Tweede Kamer blijft stuiten op bezwaren Denk en Forum

Drie leden van Denk dreigen tijdens de installatie van het nieuwe parlement de hun toebedeelde zetels niet in te nemen, maar te blijven staan.

VLNR - Farid Azarkan, Selcuk Ozturk en Tunahan Kuzu van DENK tijdens de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezing.
VLNR - Farid Azarkan, Selcuk Ozturk en Tunahan Kuzu van DENK tijdens de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezing. Foto Martijn Beekman / ANP

Het is de nieuwe Tweede Kamer niet gelukt op tijd tot overeenstemming te komen over een nieuwe indeling van de plenaire vergaderzaal. Deze donderdagmiddag wordt de nieuwe Kamer geïnstalleerd, maar de 150 parlementariërs zitten dan nog altijd niet op hun definitieve zetel.

Struikelblok bij de onderhandeling tussen de secretarissen van de dertien fracties is de positie van de nieuwe partijen Denk en Forum voor Democratie.

De drie fractieleden van Denk vinden dat zij te veel aan de linkerkant van de halve cirkel van de vergaderzaal zijn ingedeeld: op de achterste rij in het vak van GroenLinks, 50Plus en Partij voor de Dieren. Omdat hun wens om iets meer naar het midden op te schuiven niet door de andere fracties is aanvaard, kondigden de Denk-leden een ludiek protest aan bij de eerste vergadering in nieuwe samenstelling. Ze dreigen tijdens de installatie van het nieuwe parlement de hun toebedeelde zetels niet in te nemen, maar te blijven staan. Fractievoorzitter Tunahan Kuzu wil dit dreigement niet toelichten. „Daar ga ik nu geen uitspraken over doen”, berichtte hij woensdagavond per sms. „Wordt morgen vervolgd.”

Ook Forum voor Democratie blijft bezwaar maken tegen het laatste voorstel. De nieuwe fractie van Thierry Baudet wil met de twee vergaarde zetels niet achterin het vak van de PVV plaatsnemen, uiterst rechts. Het verzoek om een vak naar links te schuiven of een paar rijen naar voren werd woensdag niet gehonoreerd.

Na eindeloos en uiteindelijk vruchteloos overleg tussen de verschillende fractiesecretarissen is het besluit over de nieuwe vaste indeling nu naar het hoogste politieke niveau getild: het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. De nieuwe samenstelling daarvan wordt pas bepaald nadat de nieuwe voorzitter is benoemd. Dat kan nog wel een paar weken duren.