Oekraïne weert Russische deelneemster van songfestival

De Russische deelneemster zou via Rusland de Krim hebben bezocht en daarmee de Oekraïense wet hebben overtreden.

Joelia Samojlova tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Sotsji in 2014.
Joelia Samojlova tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Sotsji in 2014. Foto Ekaterina Lyzlova/AP

Als het aan Oekraïne ligt, kan Rusland niet meedoen met het Eurovisie Songfestival, op 11 en 13 mei dit jaar. De Russische deelneemster mag voorlopig het land niet in, omdat ze via Rusland naar de Krim is gereisd. Dat is verboden, volgens de Oekraïense wet.

De 27-jarige zangeres Joelia Samojlova, die in een rolstoel zit, zou in juni 2015 in de stad Kertsj op de Krim hebben opgetreden. De geheime dienst van Oekraïne heeft nu geconcludeerd dat ze vanuit Rusland kwam. Daarmee heeft ze de Oekraïense wet overtreden en is ze drie jaar lang niet welkom in het land, schrijft persbureau Reuters.

EBU in gesprek met Oekraïne

De European Broadcasting Union, die het Eurovisie Songfestival organiseert, zegt in een verklaring dat het met Oekraïne nog in gesprek is over het inreisverbod voor Samojlova: “We zijn zwaar teleurgesteld over het besluit van Oekraïne, omdat het tegen de geest van het songfestival in gaat.”

Rusland heeft boos gereageerd op het besluit. De onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin noemt het besluit tegen het Russische persbureau Interfax een “schandalige, cynische en onmenselijke daad”, meldt persbureau Reuters.

Annexatie van de Krim

In februari 2014 annexeerde Rusland het grootste gedeelte van het schiereiland de Krim, dat tot dan toe Oekraïens was. In het conflict tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten zijn tot nu toe 10.000 doden gevallen.

Oekraïne dreigde al eerder deelnemers van het songfestival te weren die het land beschouwde als “anti-Oekraïens”. Het land stelde een lijst op van 140 Russen uit de culturele wereld. Zij lieten zich positief uit over de annexatie van de Krim of gaven een optreden in het gebied dat nu in handen is van de separatisten.

‘Zoveelste provocatie’

De Russische inzending van dit jaar noemde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin al de “zoveelste provocatie” vanuit Moskou. Klimkin doelde waarschijnlijk op het feit dat Samojlova in een rolstoel zit, wat haar veel ‘sympathy votes’ zou opleveren.

In 2015 trad de Poolse Monika Kuszynska op in een rolstoel. Het thema van het Songfestival van dit jaar is ‘diversiteit’.

Jamala won met politiek gevoelig nummer

Het liedjesfestijn leidde tot meerdere relletjes tussen Oekraïne en Rusland. Afgelopen jaar won Oekraïne met een nummer dat ging over de deportatie van de Krim-Tataren in 1944. Russische media zagen daar een verwijzing in naar de annexatie. Des te pijnlijker voor Rusland dat de zangeres, Jamala, won. Jamala ontkende dat haar tekst met de actualiteit te maken had.