Rex Tillerson wilde liever geen minister zijn. Maar zijn vrouw dacht er anders over

Foto Reuters

Als topman van ExxonMobil had Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gezag over 75.000 mensen. Maar kan hij op tegen zijn vrouw? Die vraag dringt zich op nu Tillerson in zijn eerste interview als minister zegt dat hij de functie niet ambieerde, maar dat zijn vrouw zei dat hij het moest doen.

„Ik wilde deze baan helemaal niet. Ik was er niet naar op zoek,” aldus Tillerson (64). Als er een verbaasde stilte valt, vraagt een assistent aan Tillerson waarom hij dan ja zei. Tillerson vertelde dat Trump hem wilde spreken „om de wereld door te nemen”. Toen Trump hem aan het slot van het gesprek de functie aanbood, was Tillerson „verbijsterd”, vertelt hij.

De topman ging naar huis en vertelde het gebeurde aan zijn vrouw, Renda St Clair. Die hield waarschuwend haar vinger onder zijn neus en zei: „Ik wist wel dat God nog niet klaar met je is.” „Ze overtuigde me. Ze had gelijk. Ik moet dit doen”, aldus Tillerson.

Tillerson zegt in het interview dat hij het vak al doende leert. Hij wekt niet de indruk dat het hem makkelijk afgaat. Hij heeft te weinig staf. Trump kort zijn budget met 28 procent. Hij werd buiten een aantal spraakmakende decreten van Trump gehouden, zoals het inreisverbod voor moslims.

Tillerson lijkt zich slecht op zijn gemak te voelen voor het oog van de wereld. Hij nam op zijn reis door Azië vorige week slechts één verslaggever mee, van de website Independent Journal Review. Deze tekende de uitspraken op.

Aan het slot van het interview lacht de minister als een boer met kiespijn, en zegt:

„Het was de bedoeling dat ik in maart met pensioen zou gaan. Deze maand. Ik zou naar de ranch gaan om bij mijn kleinkinderen te zijn.”