Recordopbrengst bioscoopfilms in 2016

De filmopbrengsten bedroegen 38,6 miljard dollar in 2016. Finding Dory nam daarvan 468 miljoen voor zijn rekening.

Ellen DeGeneres (r) ontvangt de prijs voor favoriete animatiefilm voor 'Finding Dory' tijdens de Kid's Choice Awards op 11 maart 2017. DeGeneres sprak de stem in van Dory.
Ellen DeGeneres (r) ontvangt de prijs voor favoriete animatiefilm voor 'Finding Dory' tijdens de Kid's Choice Awards op 11 maart 2017. DeGeneres sprak de stem in van Dory. Foto Valerie Macon/AFP

Wereldwijd hebben de bioscoopfilms in 2016 een recordbedrag van 38,6 miljard dollar (35,7 miljard euro) opgebracht. Dat is een kleine stijging van 0,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor en 11 procent ten opzichte van 2012. The Motion Picture Association of America kwam woensdag met deze cijfers (MPAA).

Buiten de Verenigde Staten bleef de omzet relatief stabiel. In China, na de VS de grootste markt, daalde de filmomzet met 3 procent naar 6,6 miljard dollar. In Japan (+27 procent) en India (+28 procent) stegen de inkomsten juist zeer sterk, waardoor de totale filmopbrengst in het Aziatisch-Pacifische werelddeel 5 procent steeg.

In de Verenigde Staten en Canada stegen de recettes met 300 miljoen dollar naar 11,4 miljard dollar (+2 procent). Dat was vooral het gevolg van hogere ticketprijzen, aldus de MPAA.

Finding Dory goed voor half miljard

In 2016 werden 718 films uitgebracht, 1 procent meer dan in 2015. De films die het meeste geld opbrachten zijn Finding Dory (486 miljoen dollar), Rogue One: A Star Wars Story (408 miljoen) en Captain America: Civil War (408 miljoen). Al deze films zijn uitgebracht door Disney.

Waar zijn de klassiekers te vinden? Lees: De films raken op

Het lijkt alsof de filmindustrie nog niet bang hoeft te zijn voor abonnementsdiensten als Netflix of illegale downloads. Vooral ook omdat de grootste stijging van het jaarlijkse aantal filmbezoeken in de bevolkingsgroep 18-24 jaar was: zij gingen gemiddeld 6,5 keer naar de bioscoop tegen 5,9 keer in 2015.