Oud-spaarders Icesave en DSB krijgen een extraatje

Het bedrag is een vergoeding voor rente die de spaarders rondom het faillissement van beide banken zijn misgelopen.

Shirtjes van de schaatsploeg die werd gesponsord door DSB.
Shirtjes van de schaatsploeg die werd gesponsord door DSB. Foto Koen Suyk/ANP

Ongeveer achttienduizend oud-rekeninghouders van DSB en Icesave krijgen nog een extra vergoeding. Gemiddeld gaat het om ongeveer 140 euro, zo schrijft demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer. Dat bedrag is een vergoeding voor rente die de spaarders rondom het faillissement van beide banken zijn misgelopen.

Na de val van Dirk Scheringa Bank (DSB) in 2009 en het IJslandse Icesave in 2008 kregen Nederlandse klanten bij beide banken hun spaargeld tot 100.000 euro terug. Die bedragen werden vergoed uit het depositogarantiestelsel, een mechanisme bedoeld om spaarders te beschermen bij het faillissement van een bank.

Lees ook: Voor Dirk was DSB Bank een pinautomaat.

Onderdeel van de regeling is dat spaarders na drie maanden wachten ook wettelijke rente krijgen over hun spaargeld. Er was echter onduidelijkheid over het moment waarop die teller begon met lopen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) koos het moment waarop spaarders aanklopten bij het depositogarantiestelsel. Klanten meenden juist al vanaf het faillissement recht te hebben op wettelijke rente.

Van tien tot een paar honderd euro

Een kleine groep klanten besloot daarop het besluit van DNB aan te vechten en werd eind vorig jaar in het gelijk gesteld door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Hoewel die zaak was aangespannen door ongeveer tweehonderd klanten, heeft minister Dijsselbloem besloten ook andere spaarders de misgelopen rente terug te geven. Hij schrijft:

“Formeel zouden zij daarvoor een afzonderlijke schadevergoedingsprocedure tegen de Staat moeten starten. Deze situatie acht ik echter voor betrokkenen niet redelijk.”

Van alle klanten die in aanmerking komen voor de vergoeding was het merendeel (ongeveer zestienduizend) spaarder bij DSB. Sommigen van hen hebben slechts recht op een tientje, anderen op een bedrag tot een paar honderd euro. In totaal trekt minister Dijsselbloem 5 miljoen euro uit voor het schadeloos stellen van de spaarders.