Ongeluk?

Magnitski’s advocaat ‘valt’ van vier hoog uit zijn flat

Het kan natuurlijk een ongeluk zijn geweest. Maar in Rusland gebeuren dit soort ongelukken nogal vaak. En als het slachtoffer een advocaat is die opkomt voor de nabestaanden van Sergej Magnitski, is er reden voor argwaan.

Advocaat Nikolaj Gorochov was even buiten Moskou met bouwvakkers bezig een bubbelbad naar zijn appartement te hijsen, toen de lier brak. Hij viel uit het open raam van de vierde etage en ligt zwaar gewond in het ziekenhuis.

Gorochovs naasten hebben veel vragen, zo vertelden ze de Russische krant Novaja Gazeta. „De lier was berekend op een groot gewicht – tonnen”, aldus een zegsman. „Hoe die heeft kunnen breken is niet duidelijk. Hoe Nikolaj is gevallen is ook een vraag.”

Gorochov trad op namens de nabestaanden van Magnitski, een advocaat die in 2008 grootschalige fraude op het spoor kwam rond Hermitage Capital, het bedrijf van Bill Browder.

Niet de verdachten – Russische overheidsfunctionarissen – werden aangehouden, maar Magnitski. In 2009 overleed hij in zijn cel. Hem was medische hulp onthouden en hij was mishandeld.

Bill Browder, oud-werkgever van Magnitski, zegt een in verklaring dat Gorochov uit het raam is „geduwd”. Deze woensdag zou Gorochov in de rechtbank moeten verschijnen, aldus Browder. (NRC)