Ondernemingskamer

John de Mol verliest nieuwe slag om TMG

Overnamestrijd Mediahuis mag de Telegraaf Media Groep overnemen. Mededinger Talpa kreeg bij de Ondernemingskamer nul op het rekest.

De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft correct gehandeld in de overnamestrijd rond het mediabedrijf, die ruim twee weken geleden leidde tot een overnameakkoord met het Belgische Mediahuis. Dat heeft de Ondernemingskamer dinsdag geoordeeld in de rechtszaak die was aangespannen door Talpa, het investeringsbedrijf van miljardair John de Mol.

De Mol wil ook TMG overnemen en is boos omdat de commissarissen van TMG de onderhandelingen met hem hebben gestaakt. Hij vroeg de Ondernemingskamer een nieuwe, onafhankelijke ‘supercommissaris’ te benoemen die zijn bieding opnieuw zou beoordelen.

Die eis wordt niet ingewilligd. Naar het oordeel van de Ondernemingskamer zijn er geen „gegronde redenen” om bij TMG te twijfelen aan „een juist beleid of een juiste gang van zaken”. Volgens de rechter stonden de commissarissen van TMG in hun recht toen zij de onderhandelingen met Talpa afbraken, ook al was De Mol bereid meer te betalen dan Mediahuis. Omdat de familie Van Puijenbroek, grootaandeelhouder in TMG met ruim 40 procent van de aandelen, zich al had verbonden aan Mediahuis, waren de gesprekken met Talpa kansloos.

Ook gingen de commissarissen niet buiten hun boekje toen ze bestuurders Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp schorsten. Die weigerden het overnameakkoord met Mediahuis te tekenen. De commissarissen konden daarom niet anders dan de bestuurders buitenspel zetten, oordeelde de rechter.

Winnaars en verliezers pagina E1