OM ziet af van vervolging agenten na overlijden Macedoniër

De man werd aangehouden in een winkelcentrum in Maastricht, maar werd na een worsteling onwel. Hij overleed in de ambulance.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Lex van Lieshout/ANP

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van de 35-jarige Macedoniër Bekim Hasani worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie ziet geen aanwijzingen dat er strafbare feiten zijn gepleegd. De nabestaanden van Hasani beraden zich nog op het besluit van justitie en overwegen alsnog vervolging af te dwingen via het Hof.

Bekim Hasani raakte in december in conflict met de politie nadat hem om identiteitspapieren werd gevraagd. Er ontstond een worsteling, waarbij hij onwel raakte. Op weg naar het ziekenhuis bleek hij overleden. Hasani kampte volgens het OM met psychische problemen. Zijn doodsoorzaak is nog onduidelijk.

Bij de arrestatie waren mensen van de politie en de marechaussee betrokken, en een aantal burgers. Een van de omstanders heeft volgens het OM een arm om de nek van Hasani gehad, maar van een nekklem zoals de politie die gebruikt, is volgens de persofficier geen sprake is geweest. De omstander staat dan ook niet langer aangemerkt als verdachte.

Lees meer over de aanhouding: Weduwe omgekomen arrestant Maastricht doet aangifte

‘Geen nekklem’

Het besluit van het OM om niet te vervolgen is vanochtend in een “bewogen” gesprek aan de nabestaanden van Hasani medegedeeld, laat hun advocaat Hakan Külcü woensdag weten. De weduwe van Hasani deed in januari aangifte tegen iedereen die bij de arrestatie betrokken was. Hoewel Külcü aanwijzingen ziet dat er mogelijk fouten zijn gemaakt, zegt hij het dossier nader te bestuderen om vast te stellen of justitie terecht zegt dat er geen sprake was van strafbare feiten. De familie overweegt volgens de advocaat vervolging af te dwingen via een zogenoemde artikel 12-procedure.

“Er is een arm gebruikt waardoor de hals van Bekim Hasani beklemd is geraakt. Of je dat nou wil typeren of een nekklem of niet”, laat advocaat Külcü in een telefonische reactie weten. “We hebben in ieder geval aanwijzingen die we serieus nemen.”