Noorwegen verleent Turken politiek asiel - Turkije boos

Ook in Nederland, België, Griekenland en Duitsland vroegen Turkse officieren asiel aan. Of aanvragen daar zijn toegekend is niet bekend.

Erdogan op 22 maart in Ankara.
Erdogan op 22 maart in Ankara. Foto Adem Altan/AFP

Ankara heeft de Noorse ambassadeur in Turkije ontboden nadat een groep Turkse legerfunctionarissen in Noorwegen politiek asiel heeft gekregen. Dat schrijven Noorse media. De vier Turkse asielzoekers weigerden na de couppoging op 15 juli vorig jaar terug te keren naar Turkije. De Turkse groep wordt door Ankara verdacht banden te hebben met de coupplegers.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Noorse ambassadeur in het land opgeroepen om tegen het besluit te protesteren. Noorse immigratiediensten hebben nog niet gereageerd op het asielbesluit. De advocaat van de Turkse groep heeft de toekenning bevestigd aan de media.

Volgens de Noorse krant Verdens Gang is de groep bang in Turkije gearresteerd te worden. Eén van de groepsleden zei afgelopen maand tegen de krant dat hij ontslagen was en marteling vreesde bij terugkomst.

Asiel ook in andere Europese landen aangevraagd

Ook in Nederland vroeg een aantal Turkse officieren asiel aan. Ze zijn ook bang in Turkije gearresteerd te worden na de mislukte staatsgreep en hebben geen vertrouwen in de rechtsgang in hun land. Hetzelfde gebeurde in Griekenland, België en Duitsland.

We spraken een Turkse officier die asiel heeft aangevraagd: Vechten tegen de angst die het regime zaait

Dat Noorwegen nu politiek asiel verleent wijst op de zorgen van het land over de onafhankelijke rechtspraak in Turkije.

‘Europa moet geen veilige haven worden’

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus acht uitlevering noodzakelijk om de goede banden tussen Noorwegen en Turkije te handhaven, zei hij woensdag volgens Verdens Gang. Volgens een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het politieke asiel “betreurenswaardig en onacceptabel”, schrijft persbureau AP. De Turkse justitieminister Bekir Bozdag zei tegen journalisten eerder deze woensdag:

“Europa zou geen veilige haven moeten worden voor coupplegers, terroristen en moordenaars.”

Sinds de mislukte coup, waar volgens Ankara de islamitische geestelijk leider Fethullah Gülen achter zit, zijn zo’n 40.000 mensen gearresteerd. Meer dan 100.000 mensen zijn ontslagen of geschorst bij het leger en ministeries.