‘Noord-Koreaanse raketlancering mislukt’

De raket zou zijn afgevuurd vanaf de kustplaats Wonsan maar seconden na lancering tot ontploffing zijn gekomen.

Beelden van een eerdere raketlancering door Noord-Korea
Beelden van een eerdere raketlancering door Noord-Korea Foto Ahn Young-joon/AP

Een nieuwe poging van Noord-Korea een raket te lanceren is woensdag op een mislukking uitgelopen, zo maakte het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in een verklaring bekend. De mislukte raketlancering is tevens opgemerkt door het Amerikaanse leger, dat woensdag eveneens een verklaring uitgaf.

De raket zou zijn afgevuurd vanaf de kustplaats Wonsan maar seconden na lancering tot ontploffing zijn gekomen. Zuid-Korea onderzoekt nog om wat voor raket het precies ging. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap ontplofte de raket al vóór hij op een hoogte was waarop Zuid-Koreaanse detectiesystemen hem konden opmerken. Zuid-Koreaanse media suggereren dat het mislukken van de lancering erop kan wijzen dat het om een nieuw type raket gaat dat Noord-Korea nog niet eerder heeft getest. Vorig jaar mislukte een reeks Noord-Koreaanse raketlanceringen voordat een succesvolle testraket werd gelanceerd.

Lees ook: Raketten Kim reiken steeds verder

De test komt op het moment dat Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefening uitvoeren. Noord-Korea is woedend over die oefeningen en beschouwt ze als voorbereidingen op een invasie. Eerder deze maand voerde Noord-Korea al vier tests uit met ballistische raketten.

Spanningen

De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn de afgelopen weken opgelopen. Noord-Korea dreigt steeds openlijker met zijn kernwapenprogramma en voert steeds vaker proeven uit met raketten. In reactie hierop zijn de VS en Zuid-Korea onlangs begonnen aan de bouw van een gezamenlijk raketschild (THAAD). De bouw leidde tot woede van China, dat vreest dat met het raketschild ook het Chinese luchtruim kan worden geïnspecteerd.

Lees ook: Dreigende taal VS tegen Noord-Korea

Tijdens een bezoek aan Zuid-Korea sloeg de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson afgelopen vrijdag opvallend dreigende taal uit richting Noord-Korea. De Amerikaanse minister stelde vrijdag dat de VS militaire actie zou ondernemen als Noord-Korea door zou gaan met het bedreigen van Zuid-Korea en Amerikaanse troepen in het gebied. Zaterdag matigde hij zijn toon tijdens een bezoek aan China. In een gezamenlijke verklaring stelden de VS en China toen te willen samenwerken om op een diplomatieke manier de spanningen rond Noord-Korea weg te nemen.