Moordwapen Fortuyn al jaren in Rijksmuseum

Foto ANP

Het pistool waarmee Volkert van der G. op 6 mei 2002 politicus Pim Fortuyn vermoordde, is al „drie, vier jaar” in handen van het Rijksmuseum. Dat zegt ex-directeur Wim Pijbes in gesprek met Quote. Een woordvoerder van het museum bevestigt dat het vuurwapen in een depot ligt – en dat dit in het jaarverslag van 2012 al werd vermeld.

Zeven jaar geleden barstte een rel los toen het Rijksmuseum aankondigde het pistool te willen verwerven en tentoon te stellen. Mediëvist Frits van Oostrom, toen lid van de raad van toezicht, sprak zich er tegen uit in NRC. Hij trok zich uiteindelijk terug uit de raad. Het Openbaar Ministerie nam de 9 millimeter semi-automatische Star Firestar in bewaring voor het Rijksmuseum.

Oorspronkelijk had het museum het pistool vanaf 2013 willen exposeren, maar na overleg met de familieleden van Fortuyn is daarvan afgezien. Op het moment zijn er geen plannen om het pistool te tonen, zegt de woordvoerder van het museum. (NRC)