Kabinetsformatie

Pechtold wil heel graag kabinet van ‘centrale drie’ met GroenLinks

Voor D66-leider Alexander Pechtold is het helder: hij zou graag regeren met VVD, CDA en GroenLinks. Dit zei hij dinsdagmiddag na een gesprek met Edith Schippers (VVD), die de mogelijkheden voor een nieuw kabinet verkent. Zij sprak ook met Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks). Anders dan Pechtold zwegen die drie over de coalitie van hun voorkeur na de gesprekken met Schippers.

Dinsdagavond maakte Schippers bekend dat ze deze woensdag gaat praten met PVV-leider Geert Wilders. Doel van dat gesprek is niet bekendgemaakt. Donderdag komen VVD, CDA, D66 en GroenLinks dan weer op bezoek, gezamenlijk, „voor verdiepende verkenning”.

Klaver benadrukte over die combinatie dat het „een moeilijke missie” zal worden om tot een akkoord te komen. Vooral GroenLinks en VVD, zei hij, liggen „mijlenver uit elkaar”. De pijnpunten zijn volgens Klaver „de verschillen tussen arm en rijk, klimaatverandering, de rechtsstaat en vluchtelingen”. Klaver is „niet van plan” om „te veel water bij de wijn te doen”.

De opstelling van Klaver is niet vreemd. In deze vroege fase van de formatie is het voor de GroenLinks-leider niet handig om al te enthousiast te zijn over samenwerking met de anderen. Dat zou zijn onderhandelingspositie ernstig ondermijnen.

D66-leider Pechtold erkende dat er grote verschillen zijn tussen vooral GroenLinks en de VVD, maar die zijn er volgens hem ook tussen zijn partij en het CDA, bijvoorbeeld op het gebied van Europese samenwerking. Toch zijn deze partijen in zijn ogen het meest geschikt om samen te weken. Pechtold: „Je hebt dan een coalitie met ruim in de tachtig zetels en ook nog de mogelijkheid om de meerderheid vast te houden in de Eerste Kamer na de volgende Provinciale Statenverkiezingen.”

Rutte leek alvast te oefenen op de traditionele fase van ‘radiostilte’ tijdens de formatie. Met Schippers had hij zijn „eerste inzichten” gedeeld. CDA-leider Buma wilde geen partijen noemen waarmee hij graag zou samenwerken. Wel vertelde Buma welke inhoudelijke punten voor zijn partij belangrijk zijn in de formatie: immigratie en integratie, een eerlijkere arbeidsmarkt en het versterken van de middeninkomens. Opmerkelijk: klimaat en milieu noemde hij niet, dus van een uitgestoken hand naar GroenLinks was geen sprake. Schippers wil volgende week dinsdag het verkenningsverslag aanbieden. Het debat daarover, dat gepland stond voor deze week, is verplaatst naar volgende week woensdag.

De Kiesraad meldde dinsdag dat de opkomst bij de verkiezingen 81,9 procent was, de hoogste sinds 1986.

Nieuwe Tweede Kamer pagina 8-9