‘Het is hier één groot doolhof’

Nieuwe Kamerleden 58 nieuwe Kamerleden worden donderdagmiddag geïnstalleerd. Gesprekjes met nieuwelingen van het CDA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Wie: Maurits von Martels (56), CDA
Is: melkveehouder
Opmerkelijk: stond op 44 op de kandidatenlijst, maar komt door 21.510 voorkeursstemmen in de Kamer.

„Het is hier één groot doolhof, ik loop gedwee achter een medewerker aan. Maar ik heb nu mijn pasje, en vanochtend was mijn eerste fractievergadering. Ik blijk een van de oudsten in de fractie te zijn.
„Nummer 44 was geen teleurstelling. Het CDA had natuurlijk al een goede landbouwwoordvoerder met Jaco Geurts. Maar ik wist dat ik kans had: ik hoopte als wethouder in Dalfsen op sympathie in de regio te kunnen rekenen en als melkveehouder binnen de sector. Mijn slogan was ‘meer boerenverstand op het Binnenhof’.
„Het landbouwbeleid roept veel frustratie op bij collega’s, bij mijzelf ook. Neem zo’n motie van de Partij voor de Dieren waarin het kabinet werd gevraagd met een plan te komen kalveren langer bij de moeder te laten. Zo onzinnig: dat zorgt juist voor dierenleed. Als je het kalf binnen zes uur weghaalt bij de moeder, dan gaat dat geruisloos. Gebeurt het na een dag, dan is de koe daar wekenlang door van slag.

Lees ook: Dit zijn de nieuwe leden van de Tweede Kamer

„Als wethouder molk ik drie dagen in de week. Nu kan dat alleen nog op zondag, mijn partner in de vennootschap doet de rest. Zondag wordt een drukke dag: eerst melken, dan voeren, dan voetballen.”

Foto ANP / Bart Maat

Wie: Suzanne Kröger (40), GroenLinks
Was: programmadirecteur bij Greenpeace, werkte voor die organisatie onder meer in Indonesië
Houdt van: nachttreinen en uitgebreid koken

„Het voelt een beetje als een eerste schooldag. Vorige week donderdag hadden we een eerste fractievergadering en ontmoette ik de mensen met wie ik nauw ga samenwerken. Daarna kreeg ik mijn ov-kaart, telefoon en een rooster voor de cursussen. Khadija Arib, de Kamervoorzitter, gaf een introductie: welk knopje je bijvoorbeeld moet indrukken om de microfoon aan te doen.
„Ik was bij Greenpeace ook bezig het politieke proces te beïnvloeden, maar nu mag het van binnenuit. Mijn ambitie is een echt milieubeleid met lef en ambitie vorm te geven. Nederlanders hebben het idee dat hun land het goed doet, maar op veel duurzaamheidslijstjes bungelen we onderaan. Dat merkte ik toen ik terugkwam uit het buitenland: het was de aanleiding om actief te worden.
„Veel aandacht gaat er nu naar energietransitie, maar om de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen, moet er veel in de samenleving veranderen. We moeten bijvoorbeeld investeren in goed openbaar vervoer. Ik merkte het deze week: de trein van Amsterdam naar Den Haag had 45 minuten vertraging en ik miste de cursus over het reglement van orde. Goed openbaar vervoer zouden we toch allemaal moeten willen?”

Lees ook: Dit zijn de nieuwe leden van de Tweede Kamer

Wie: Lammert van Raan (55), Partij voor de Dieren
Was: Statenlid
Is: nog tot eind van het schooljaar docent economie, en management & organisatie

„Ik wil het schooljaar afmaken: ik geef aan twee eindexamenklassen les en ik wil de leerlingen niet in de steek laten. Het lijkt soms of we in Nederland leraren niet serieus nemen: oh dit kunnen ze er ook nog wel bij doen, en dat ook. Alsof je topsporters vraagt al hinkelend en met één hand hun sport uit te oefenen.
„De roosters worden wel aangepast: alle lessen zijn nu op maandag en vrijdag ingepland. Daardoor miste ik deze week wel de cursussen in de Tweede Kamer. Maar ik ben sinds 2015 Statenlid, dus ik weet wel een beetje hoe het werkt. Al is dit toch de Eredivisie.
„In de Provinciale Staten ontdekte ik hoe leuk ik politiek vind. En we hebben als partij natuurlijk een gevoel van urgentie: we willen klimaat- en energietransitie bereiken en willen dat mensen overgaan op het eten van minder dierlijke en meer plantaardige producten. Dat vleesproductie slecht is voor het klimaat weet men nu wel, maar dat we ook de rest van ons consumptiepatroon moeten aanpassen is geen populaire boodschap.”