Heel de wereld veroordeelt weerzinwekkend geweld

Reacties Regeringsleiders spreken afschuw uit over de aanslag op het Britse parlement. Premier Rutte zei dat Nederland „zij aan zij” staat.

Foto Niklas Halle'n / AFP

Tussen alle rustige en betrokken reacties van politici wereldwijd op de aanslag in Londen, viel er één uit de toon vanuit de Verenigde Staten. Niet van president Donald Trump, die zich stilhield op Twitter en tegenover journalisten slechts zei dat het „groot nieuws” was, dat hij op de hoogte werd gehouden en dat hij premier May steun had aangeboden.

Het was zoon Donald jr. die voor verontwaardigde reacties zorgde. Hij twitterde: „Dat meen je niet?!: terreuraanslagen horen bij het leven in een grote stad, zegt de Londense burgemeester Sadiq Khan”.

Trump junior leek daarmee te suggereren dat het om een reactie ging op de gebeurtenissen in Londen. Maar in werkelijkheid was het een uitspraak van Khan in een interview in september vorig jaar, toen hij in New York was op het moment dat daar een aanslag plaatsvond. Khan waarschuwde dat mensen in een wereldstad „voorbereid moeten zijn op terreurdaden” die gebeuren op het moment dat je ze het minst verwacht. Hij riep op om waakzaam te zijn, te zorgen dat de politie in nauw contact staat met de gemeenschap en dat veiligheidsdiensten paraat staan.

Lees ook dit ooggetuigeverslag uit het parlement: ‘We beseffen dat vlakbij mensen zijn gedood’

Heel anders was de reactie van Trumps minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson. Op een conferentie over het bestrijden van Islamitische Staat zei hij, dat de Amerikaanse bevolking in gedachte en gebed bij de Britten was.

„We veroordelen dit weerzinwekkende geweld, of dat nu is uitgevoerd door verwarde individuen of door terroristen – voor de slachtoffers is er geen verschil.”

Ook vanuit veel Europese hoofdsteden werd medeleven betuigd. „Frankrijk, dat de afgelopen tijd zo hard getroffen is, weet wat de Britten vandaag doormaken”, zei president François Hollande. Hij benadrukte dat alle landen „de voorwaarden moeten scheppen om een antwoord te geven op deze aanslagen”. Voor Hollande is het duidelijk dat „we ons op een Europees niveau, en misschien nog groter dan dat, moeten organiseren”.

Frank-Walter Steinmeier, die juist woensdag is beëdigd als president van Duitsland, zei dat „wij Duitsers op dit moment op een bijzondere manier met de Britten verbonden zijn”. Bondskanselier Angela Merkel benadrukte dat Duitsland „vastberaden aan de kant van Groot-Brittannië staat in de strijd tegen alle vormen van terrorisme”.

Volg de laatste ontwikkelingen rond de aanslag in Londen in ons liveblog: Vier doden en twintig gewonden bij aanslag Brits parlement

Premier Mark Rutte (VVD) zei in een eerste reactie dat Londen „in het hart geraakt” is, „maar de waarden die Westminster vertegenwoordigt zijn sterker dan haat”. Hij zei dat Nederlanders „zij aan zij […] met de Britten vechten tegen terrorisme, voor vrijheid en voor menselijkheid”.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Didier Reynders sprak zijn solidariteit uit met de Britten. Hij herinnerde eraan dat „deze dag, 22 maart 2017, ook voor België een bijzonder trieste dag is”. Brussel herdacht de aanslagen op luchthaven Zaventem en de metro van precies één jaar geleden.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Russen meevoelen met de slachtoffers en nabestaanden.

„We maken geen onderscheid tussen vormen van terrorisme, we beschouwen ze allemaal als het absolute kwaad.”