Geen laptop meer in je handbagage. Waarom eigenlijk niet?

Laptop-verbod Grote apparaten moeten op vluchten uit sommige landen plots worden ingecheckt. Het verbod geldt niet voor Nederland.

Foto Herve Gousse/EPA

Alle elektronica groter dan een smartphone wordt in handbagage verboden op vluchten uit acht overwegend Islamitische landen naar de Verenigde Staten. Dat maakte de Amerikaanse overheid dinsdag bekend. De Britten kwamen dinsdag later op de dag met een soortgelijk verbod voor vluchten naar Britse luchthavens vanuit zes verschillende landen. Vier vragen.

 1. Wie hebben last van het verbod?

  De VS en Groot-Brittannië laten beiden het verbod gelden voor sommige luchthavens in Jordanië, Saoedi-Arabië, Egypte en Turkije. De Amerikanen weren ook elektronica in handbagage van vluchten uit Marokko, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. De Britten doen dat ook op vluchten vanuit Libanon en Tunesië.

  Het verbod geldt voor een aantal drukke zakelijke vluchtroutes, zoals vanaf Istanbul of Dubai. Zakenreizigers kunnen nu tijdens vluchten dus niet doorwerken op hun laptop. In de eerste reacties in de VS en Groot-Brittannië klinken ook ontevreden geluiden door van ouders: „Kinderen een vlucht van veertien uur laten maken zonder afleiding van een tablet is ook een vorm van terrorisme”, reageert een ouder tegen de Britse omroep BBC.

 2. Waarom laptops en tablets?

  Door de maatregel worden alle elektronische apparaten groter dan een smartphone in de cabine verboden. Apparaten van groter dan 16 bij 9,3 centimeter moeten na een extra controle mee in het ruim bij de ingecheckte bagage. Dat betekent dat een populaire telefoon zoals de iPhone 7 Plus wel in de handbagage mee mag, maar veel e-readers niet. Ook camera’s en laptops vallen onder het verbod. Medische apparaten worden extra gecontroleerd, maar blijven toegestaan.

  Volgens de officiële bekendmaking komt de maatregel niet door een specifieke terroristische dreiging, maar door „algemene zorgen over de ontwikkeling van terroristische methodes”. Vorig jaar blies de Oost-Afrikaanse terreurgroep Al-Shabaab al eens een gat in een vliegtuigromp met behulp van een laptop die vol zat met explosieven.

  Lees ook: VS verbieden elektronica in handbagage op vluchten uit 8 landen
 3. Waarom nu ineens een verbod?

  Over de timing van dit verbod geven de Britse en Amerikaanse overheden geen duidelijke verklaring. Volgens bronnen van The New York Times hebben Amerikaanse inlichtingendiensten recent informatie gekregen over een nieuwe techniek van Islamitische Staat om explosieven te verstoppen in elektronica. Sommige Amerikaanse media leggen een verband met het inreisverbod vanuit moslimlanden dat Donald Trump al enkele weken probeert in te voeren. Overheidswoordvoerders van zowel de Britten als de Amerikanen ontkennen dat motief. Volgens de Britse krant The Guardian heeft premier Theresa May afgelopen week meermaals overlegd over de maatregel met veiligheidsexperts voordat op dinsdagochtend het besluit viel.

  Lees ook: Trump veroorzaakt chaos met inreisverbod

 4. En op vluchten naar Nederland?

  „De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid staat continu met onze internationale partners en de Nederlandse luchtvaartsector in contact,” volgens woordvoerder Lodewijk Hekking. Maar er is volgens hem op dit moment geen aanleiding om op de Nederlandse luchthavens extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Hij kan niet zeggen waarom de Nederlandse afweging anders uitvalt dan de Britse en Amerikaanse.