‘First daughter’ Ivanka Trump neemt alsnog haar intrek in het Witte Huis

Er komt nog een Trump in het Witte Huis. De 35-jarige jarige first daughter Ivanka Trump krijgt een kantoor in het Witte Huis, waar haar echtgenoot Jared Kushner al werkt als adviseur van de president. Ivanka Trump krijgt geen salaris of een vast omschreven functie, en ze zal ook geen eed afleggen zoals haar man wel heeft gedaan. Hoewel ze niet in overheidsdienst is, zal ze zich houden aan dezelfde geheimhoudingsplicht en ethische regels als de stafleden, zei haar advocaat tegen webmagazine Politico. Waarnemers betwijfelen evenwel of dat elk belangenconflict uitsluit; ze valt immers niet automatisch onder de regels voor Witte Huis-personeel, maar is dat de facto wel.

Vlak voor de inauguratie van haar vader verklaarde Ivanka Trump dat zij geen formele rol zou aannemen in de regering. Ze zou terugtreden uit de Trump Organization, waar ze nauw met haar vader samenwerkte in de vastgoedpoot van het bedrijf, en zich concentreren op de verhuizing van haar gezin naar Washington.

Afgelopen maanden was Ivanka echter verschillende keren aanwezig bij hoog politiek overleg, zoals in januari met de Japanse premier Shinzo Abe en vorige week, toen ze pal naast Angela Merkel zat tijdens het bezoek van de Duitse bondskanselier aan het Witte Huis. Ivanka Trump zei in een verklaring dat ze in haar nieuwe rol haar vader zal adviseren „zoals ik dat mijn hele leven gedaan heb”.