Filmoverzicht: Het Verlangen is geslaagde satire, Power Rangers neemt zichzelf te serieus

De filmredactie van NRC bespreekt de nieuwe films van deze week. Met onder andere: Life, Animated, Home en Magallanes.

 • ●●●●

  Het Verlangen: Komedie

  Hoe voorspelbaar en schematisch het verhaal van Het Verlangen ook moge zijn, regie, scenario en acteerwerk houden het geheel behoorlijk lang verrassend fris en geestig. Vooral dankzij de geslaagde satire op het literaire wereldje, dat hier wordt bevolkt door zelfingenomen quasi-intellectuele types die gedichten reciteren in hun herenhuis aan de gracht, tussen plafondhoge boekenkasten en bestofte antieke meubels. Lees de recensie: Geslaagde satire op boekenwereldje is amoreel en liefdevol

  Regie: Joram Lürsen. Met: Gijs Naber, Peter Bolhuis, Chantal Janzen, e.a. In: 123 bioscopen.

 • Het Verlangen is al de tweede Nederlandse film over een literaire hoax.
 • ●●●●

  Home: Drama

  De jongeren en volwassenen in Fien Trochs nieuwe film ‘Home’ hebben geen idee hoe ze met elkaar kunnen communiceren. Troch legt dit alles in een klassieke documentairestijl vast. Het werkt, bij momenten. Jammer genoeg lukt niet alles in haar film even goed. Lees de recensie: Tienerhormonenen in een Vlaamse randgemeente

  Regie: Fien Troch. Met: Sebastian Van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Bellemans, Els Deceukelier. In 20 bioscopen.

 • Lees het interview met Fien Troch: Op zoek naar echte pubers.
 • ●●●●

  Life, Animated: Documentaire

  Roger Ross Williams wist toestemming te verkrijgen van Disney om ruimhartig beelden te gebruiken uit de animatiefilms. Hij heeft ook de eigen tekeningen en verhalen van de autistische Owen laten animeren door de Franse animatiestudio Mac Guff: Owen tekent nooit de helden uit de films na, uitsluitend ‘sidekicks’ (bijfiguren). Maar Ross Williams laat de Disney-connectie niet overheersen. Life, Animated is vooral een open, eerlijk portret van Owen. Lees de recensie: Sidekicks van Disney als levensadviseurs van een autistische jongen

  Regie: Roger Ross Williams. In: 30 bioscopen.

 • ●●●●

  Magallanes: Thriller

  Het geweld als gevolg van de militaire dictaturen die in de 20ste eeuw de dienst uitmaakten in Latijns-Amerika loopt als een bloedrode ondergrondse rivier door de filmgeschiedenis van de regio. Ook de ijzersterke debuutfilm Magallanes van voormalig acteur en sinds afgelopen jaar minister van Cultuur in Peru Salvador del Solar put uit die bron. Zonder z’n politiek-historische bedding zou het een knappe Hollywoodfilm kunnen zijn. Nu beneemt hij je regelmatig de adem. Lees de recensie: Peruviaanse minister debuteert met ingenieuze wraakthriller

  Regie: Salvador del Solar. Met: Damián Alcázar, Magaly Solier. In: 13 bioscopen.

 • ●●●●●

  Toen mijn vader een struik werd: Jeugdfilm

  ‘Toen mijn vader een struik werd’ is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Joke van Leeuwen. De uitgebeende, poëtisch-filosofische road-movie volgt de kleine Toda die uit een naamloos oorlogsgebied wordt geëvacueerd, op de vlucht slaat en op zoek gaat naar haar moeder. De film gaat krampachtig van start, maar tegen het einde werkt de combinatie van mysterieus en bekend beter. Lees de recensie: Wat betekent het voor een kind om op de vlucht te zijn?

  Regie: Nicole van Kilsdonk. Met: Celeste Holsheimer, Teun Kuilboer, Matsen Montsma. In: 10 bioscopen.

 • ●●●●●

  Life: Sciencefiction

  Het lijkt alsof Life niet is voorafgegaan door talloze andere SF-films: de personages handelen alsof ze Alien nooit gezien hebben. Er zitten wel momenten in Life die de hartslag hoger doen oplopen, maar deze worden teniet gedaan door de ergernis over de inspiratieloze clichés. Lees de recensie: Sciencefiction vol uitgekauwde clichés

  Regie: Daniel Espinosa. Met: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Olga Dihovichnaya, Ariyon Bakare, Hiroyuki Sanada, Ryan Reynolds. In: 78 bioscopen.

 • ●●●●●

  Power Rangers: Superheldenfilm

  Het verhaal van Power Rangers is niet heel serieus te nemen – maar de makers denken daar anders over. Een ironische camphouding had niet misstaan. Met een duffe plot die draait om saamhorigheid en het weer eens verslaan van het ultieme kwaad had een ironische camphouding ten opzichte van het materiaal niet misstaan. In de huidige vorm is het 124 minuten durende, lawaaiige actiespektakel vooral een kwestie van uitzitten. Lees de recensie: Power Rangers nemen zichzelf te serieus

  Regie: Dean Israelite. Met: Becky G., Dacre Montgomery, Ludi Lin, Naomi Scott. In: 95 bioscopen.

 • Lees ook het interview met de acteurs uit Power Rangers.