Recensie

Recensie

Father John Misty zingt woordenrijk en onopgesmukt

Pop De onheilsboodschap van zijn nieuwe album brengt Father John Misty als een monter entertainer.

Father John Misty tijdens een eerder optreden op Lowlands.
Father John Misty tijdens een eerder optreden op Lowlands.

Nog net niet tussen de schuifdeuren presenteerde de Amerikaanse zanger Father John Misty de muziek van zijn nieuwe, op 7 april te verschijnen album Pure Comedy. Tussen de ouderwetse toneellijst en rood pluchen gordijnen van het Amsterdamse Zonnehuis stond Misty met zijn gitaar en een pianist als enige begeleiding, voor het spelen van nummers die op de plaat een orkestrale glans krijgen.

Voor een uiterst geconcentreerd publiek bracht hij muziek in het verlengde van zijn voorlaatste, veelgeprezen album I Love You, Honeybear. Misty, pseudoniem voor indiefolkrocker Joshua Tillman, houdt van woordenrijke teksten die hij met veel drama brengt. Daar waar een gitaarsolo of een orkestpartij had moeten zitten, zette hij het op een fluiten of rammelde hij aan het binnenwerk van de piano.

Pure Comedy handelt over de mensheid die maar een deel van zijn hersencapaciteit gebruikt en er een rommeltje van maakt. Songs als ‘Total Entertainment Forever’ en ‘In Twenty Years Or So’ hekelen het consumentisme en de ondergang waar we met zijn allen op afstevenen. Misty bracht zijn onheilsboodschap als een monter entertainer; net iets te kaal en onopgesmukt om zijn muziek de volle overtuigingskracht mee te geven.