Erdogan dreigt: ‘Europeanen zijn niet veilig’

In reactie op de diplomatieke ruzie vergeleek Erdogan zowel Nederlanders als Duitsers vorige week al met nazi’s.

Foto Adem Altan/AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn vijandige retoriek ten aanzien van Europa woensdag nog verder verhevigd. Tijdens een bijeenkomst met lokale journalisten waarschuwde Erdogan dat Europeanen wereldwijd niet meer veilig over straat kunnen als ze niets veranderen aan hun huidige houding.

Lees ook: Erdogan scheldt als een taxichauffeur, omdat het werkt

Turkije en Europa botsten de afgelopen weken hevig over een politieke campagne die Turkije in aanloop naar een referendum op 16 april in verschillende Europese landen wil voeren. Zowel Nederland als enkele Duitse steden maakten bezwaar tegen de komst van Turkse ministers, die in het openbaar campagne willen voeren. De ruzie met Nederland escaleerde toen Nederland de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse zaken Mevlüt Çavuşoğlu introk en de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya naar Duitsland uitzette.

In reactie op de ruzie vergeleek Erdogan zowel Nederlanders als Duitsers vorige week al met nazi’s. Ook verweet hij Nederland fascistische methodes. Woensdag voegde Erdogan daar een waarschuwing aan toe:

“Als Europa zo doorgaat, zal geen enkele Europeaan wereldwijd nog veilig op straat kunnen lopen. Wij, als Turkije, doen een beroep op Europa om de mensenrechten en de democratie te respecteren.”

Reactie Duitsland

Tot nu toe reageerden Nederland en Duitsland nauwelijks op de groteske uitspraken van Erdogan, al heeft bondskanselier Merkel de Turkse president wel opgeroepen te stoppen met de nazivergelijkingen. Woensdag gaf de nieuwe president van Duitsland Frank-Walter Steinmeier echter een duidelijk signaal af naar Erdogan. In zijn eerste speech als president waarschuwde Steinmeier Erdogan dat hij alles dreigt te vernietigen wat Turkije de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

Lees ook: Verhitte Turken tergen koele Duitsers tot het uiterste

Steinmeier riep Erdogan in zijn speech nadrukkelijk op de vergelijkingen met nazi’s te beëindigen, alsook de wet en de persvrijheid te respecteren. Daarnaast deed Steinmeier een oproep aan Erdogan om de Duitse journalist Deniz Yucel, die al enige weken wordt vastgehouden in Turkije, vrij te laten.