‘Ellwood geeft ons politici weer een goede naam’

Heldhaftig optreden Een onderminister spoedde zich naar een gewonde politieagent en gaf hem mond-op-mondbeademing. Het was tevergeefs.

Foto Stefan Rousseau

Wie weet gaat hij wel de Britse geschiedenisboeken in als de parlementsheld van de 21ste eeuw – of anders in ieder geval van het jaar 2017. Tobias Ellwood, de 50-jarige Britse onderminister van Buitenlandse Zaken stond buiten het Palace of Westminster toen de aanslag woensdag plaatsvond en schoot een neergestoken politieagent onmiddellijk te hulp.

Hij rende naar de agent en knielde naast hem neer. Volgens meerdere getuigen gaf hij de politieman vervolgens mond-op-mondbeademing. Ook zou hij diens wond met zijn hand hebben dichtgehouden totdat de ambulancehelikopter arriveerde.

Lees ook dit ooggetuigeverslag uit het parlement: ‘We beseffen dat vlakbij mensen zijn gedood’

Bloed op zijn voorhoofd

Op foto’s is te zien hoe Ellwood, met bloed op zijn voorhoofd en grote ogen, zich even later achter zijn hoofd krabt. Een paarse doek bedekt dan het lichaam van de agent. Hij heeft het niet overleefd; Ellwoods hulp was tevergeefs. Een bron uit zijn omgeving zei tegen de Britse krant The Telegraph dat Ellwood na zijn optreden „in orde was”, maar ook „geschokt”.

Van nieuwszender BBC tot de tabloid The Sun, in alle Britse media wordt Ellwood woensdagavond een held genoemd. Collega-politici feliciteren hem met zijn „heldendaad”. Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Alan Duncan, zijn baas, zei tegen The Telegraph: „Hij heeft het goed gedaan. Hij was de juiste persoon op de juiste plek.”

De in de Verenigde Staten geboren Ellwood, een Conservatief Lagerhuislid die sinds 2005 de badplaats Bournemouth vertegenwoordigt, is een voormalig legeraanvoerder. Hij diende onder meer in Koeweit. Als onderminister voor Buitenlandse Zaken is hij verantwoordelijk voor de portefeuilles Midden-Oosten, Afrika en anti-terrorisme.

Volg de laatste ontwikkelingen rond de aanslag in Londen in ons liveblog: Vier doden en twintig gewonden bij aanslag Brits parlement

In 2002 verloor Ellwood zijn broer Jonathan, een onderwijzer, bij de aanslagen op Bali in Indonesië. Daarbij kwamen 202 mensen om het leven, onder wie 27 Britten. Ellwood heeft zich in de Britse media vaak uitgelaten over hoe moeilijk het was om het lichaam van zijn broer naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen.

Lof voor de ‘heldendaad’ van Ellwood kwam woensdagavond niet alleen uit zijn eigen partij. De leider van de Liberaal Democraten, Tim Farron, was ook vol lof over Ellwood en twitterde: „Vandaag heeft Tobias parlementariërs een goede naam bezorgd. Hij was eenvoudig heldhaftig. Hij heeft er alles aan gedaan om de politieagent te redden.”