Een knal, een mes, dan schoten

Wat gebeurde er? Op Westminster Bridge vallen de eerste slachtoffers. Daarna rijdt de auto door en botst tegen een hek van het parlementsgebouw.

Foto’s AFP, AP, Reuters

1. Westminster Bridge, Drie doden, ‘catastrofale verwondingen’

Rond half drie rijdt een auto op hoge snelheid over de Westminster Bridge, westwaarts in de richting van het Britse parlement. Het voertuig raakt een groot aantal voetgangers. Volgens de politie zijn daarbij twee mensen omgekomen. Zeker twintig mensen raken gewond, sommigen van hen hebben „catastrofale verwondingen”, aldus een arts. Onder de gewonden zijn drie Franse scholieren en enkele politieagenten die terugkwamen van van een huldiging.

De Poolse oud-minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski is getuige: hij zit in een taxi op de brug en maakt opnamen met zijn telefoon. „Ik zag meerdere mensen op straat liggen en op het trottoir”, aldus Sikorski tegen de Poolse televisie. „Mensen renden op hen af. Ik zag één persoon die geen teken van leven gaf, een andere man die bloedde aan zijn hoofd. Ik zag vijf mensen die er op zijn minst ernstig aan toe waren. De taxichauffeur belde onmiddellijk het alarmnummer.”

De Britse ambulancedienst krijgt de eerste alarmmeldingen om 14.40 uur. Binnen zes minuten zijn de eerste ambulances aanwezig. Langs een groot deel van de brug wordt gewonden eerste hulp geboden.

2. New Palace Yard, Aanvaller steekt politieman neer

De auto rijdt vanaf Westminster Bridge langs de Big Ben en botst dan tegen het hek van de tuinen van het Britse parlementsgebouw. De bestuurder, een gezette man gekleed in het zwart, stapt uit. Volgens de politie is hij gewapend met twee grote messen. Hij steekt een gewapende agent neer die, niet in uniform, op wacht staat bij het parlement.

Voorbijganger Rick Longley is, op weg naar het metrostation Westminster, getuige van de botsing en de steekpartij. „We liepen naar het station toen er een luide knal was”, zegt hij tegen het Britse persbureau Press Association. „Een man botste met een auto en raakte enkele voetgangers. De man liep langs mijn rechterschouder met een groot mes en begon het in de politieman te steken. Ik heb nooit zoiets gezien.”

Tobias Ellwood, een parlementslid namens de Conservatieve partij, is in de buurt en schiet de politieman te hulp. Hij geeft hem mond-op-mondbeademing. Tevergeefs: Ellwood, onderminister van Buitenlandse Zaken, verklaart korte tijd later dat de agent ter plekke is overleden.

3. Palace of Westminster, Schoten te horen in het parlementsgebouw

Op enkele meters afstand van het parlementsgebouw gaat de aanvaller op een tweede politieman af. De aanvaller wordt neergeschoten. Volgens de politie worden vier schoten gelost.

Ambulancepersoneel behandelt de aanvaller en legt hem op een brancard. Hij overlijdt. Twee messen liggen bij hem op straat. Een politiecommandant zegt korte tijd later dat de aanval wordt beschouwd als een terroristische aanslag.

Parlementslid Grant Shapps meldt via Twitter dat hij door het parlementsgebouw loopt als hij vier schoten hoort. „Directe reactie van de politie. Hoorde commotie, keek rond. Politie met getrokken wapens, vier schoten, politie beval ons om op de grond te gaan liggen en terug te gaan, terug te gaan.”

Parlementslid Adam Holloway zegt tegen persbureau AP dat hij mensen ziet rennen en snelt naar zijn kantoor in het parlementsgebouw, dat geheel wordt afgesloten. „Velen van ons zijn binnengesloten met onze staf”, rapporteert hij. Het gehele complex wordt hermetisch afgesloten, ook de Lagerhuiszaal.

4. Downing Street, May houdt crisisberaad

De Britse premier Theresa May wordt in reactie op de aanval door veiligheidsmensen afgevoerd bij het parlementsgebouw en snel per auto naar haar ambtswoning aan Downing Street gebracht.

Bij de Cabinet Office aan Whitehall zit ze aan het einde van de middag een bijeenkomst voor van het noodcomité Cobra, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van de reactie op ernstige incidenten. Eerder kwam deze commissie bijeen na de terreuraanslag op het Londense openbaar vervoer op 7 juli 2005.

5. London Eye, Toeristen vast in reuzenrad

Toeristen zitten anderhalf uur vast in de gondels van het London Eye, het reuzenrad schuin tegenover het parlement. Een woordvoerder van de populaire attractie laat weten dat het rad is stilgezet in overeenstemming met het veiligheidsprotocol.

Christina Lewis, een 26-jarige inwoner van Camden, zegt achteraf tegen de Evening Standard: „Het was eerst heel eng: er werd gegild en we dachten dat het rad kapot was.”

6. Theems, Gewonde vrouw gered uit rivier

Om tien voor drie wordt een gewonde vrouw gered uit de Theems, nabij de Westminster Bridge. Het is onduidelijk of ze door een botsing met de auto van de aanvaller in het water is gevallen, of van de brug is gesprongen om aan de aanval te ontkomen.

De vrouw krijgt eerste hulp. „Ze is levend uit het water gehaald, maar gewond”, aldus een woordvoerder van de Port of London Authority. De Theems wordt afgesloten tussen Vauxhall en Embankment.