Dit zijn de nieuwe leden van de Tweede Kamer

De verkiezingen zijn voorbij, de zetels verdeeld. Dat betekent een verschuiving in de Tweede Kamer. Wie zijn de nieuwe Kamerleden? Een overzicht.

Foto ANP / Lex van Lieshout

71 Kamerleden namen woensdag afscheid en 58 helemaal nieuwe Kamerleden worden donderdag geïnstalleerd. Dat komt omdat een aantal Kamerleden terugkeren. Bewindslieden als Mark Rutte (VVD) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA) keren terug in de Kamer, maar ook mensen als Martin van Rooijen (50Plus) die eerder Kamerlid was voor het CDA. Bij GroenLinks zien we niet alleen de comeback van Bram van Ojik, maar ook van drie leden - Corinne Ellemeet, Nevin Özütok en Isabella Diks - die eerder tijdelijk in de Kamer zaten. Ook bij ‘echte’ nieuwelingen is veel Haagse ervaring, als senator of als fractiemedewerker bijvoorbeeld.

Lees ook: Drie gesprekken met nieuwelingen in de Tweede Kamer: ‘Het is hier één groot doolhof’

Opmerkelijk bij de VVD is dat bijna alle nieuwelingen ambtenaar zijn geweest, echte ondernemers zitten er niet tussen. Bij de PVV stappen alle nieuwe Kamerleden over uit de Eerste Kamer, het Europees Parlement of Provinciale Staten. Bij het CDA komt een kandidaat die op de kansloze 44ste plaats stond, jonkheer en veehouder Maurits von Martels, met voorkeurstemmen in de Kamer. Het jongste Kamerlid is van D66: Rens Raemakers (25). Twee nieuwe PvdA-Kamerleden waren eerder lid van GroenLinks. Drie nieuwe SP’ers werkten eerder voor de fractie, buschauffeurs en loodgieters kwamen er niet tussen. Door 50Plus en Forum voor Democratie komen er (semi-)BN’ers in de Kamer.

Wie zijn de nieuwe Kamerleden? Klik of tap op een foto voor een korte beschrijving.

VVD
Bente Becker

Bente Becker (31) begon al tijdens haar studie voor de VVD te werken en is sinds 2010 politiek assistent van Henk Kamp. Opmerkelijk: voor ze Kamps rechterhand werd schreef ze speeches voor Rutte.

Sander Dekker

Sander Dekker (42) is naast Kamerlid ook demissionair staatssecretaris van Onderwijs. Daarvoor wethouder in Den Haag. Opmerkelijk: wilde eigenlijk kok worden.

Dennis Wiersma

Dennis Wiersma (31) werkt bij pensioenuitvoerder PGGM, was voorzitter van FNV Jong en werkte bij Sociale Zaken. Opmerkelijk: deze VVD’er was niet alleen vakbondsbestuurder, maar ook een ‘jonge fortuynist’.

Sophie Hermans

Sophie Hermans (35) is de politiek assistente van Mark Rutte. Voor de buitenwereld lijkt zij degene die zijn tas draagt en afspraken maakt, maar achter de schermen is ze invloedrijk. Opmerkelijk: ze is de dochter van Loek Hermans.

Dilan Yesilgöz-Zegerius

Dilan Yesilgöz (39) is een spraakmakend Amsterdams raadslid aan de law & order kant van de VVD, terwijl ze vroeger links was. Opmerkelijk: ze kwam als kind in een gammel bootje uit Turkije.

Daniel Koerhuis

Daniel Koerhuis (35) werkt bij de Europese Bankenunie in Brussel. Deze financieel expert was jarenlang betrokken bij de stabilisering van de euro en hulpprogramma’s aan Cyprus en Griekenland. Opmerkelijk: werkte even bij ABN Amro, maar verder altijd als ambtenaar.

Albert van den Bosch

Albert van den Bosch (51) is sinds 2004 burgemeester van Zaltbommel en pleitte in die hoedanigheid voor het “verrot slaan” van overvallers en inbrekers. Opmerkelijk: zat eind jaren negentig met Geert Wilders in de gemeenteraad in Utrecht en beschouwde hem als een maatje.

Zohair el Yassini

Zohair el Yassini (37) zit voor de VVD in de Provinciale Staten van Utrecht en was directeur bij een organisatie die startups adviseert. Opmerkelijk: hij zegde zijn baan op toen hij op een volgens de peilingen onverkiesbare plek stond.

Martin Wörsdörfer

Martin Wörsdörfer (45) is fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Den Haag en werkt als specialist vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst. Opmerkelijk: heeft zich hard verzet tegen windmolens aan de kust bij zijn woonplaats Scheveningen.

Arne Weverling

Arne Weverling (42) was sinds 2009 wethouder van de gemeente Westland, waar hij ook marketing doet en voor de streekomroep werkte. Opmerkelijk: zijn beide broers werken in het hoveniersbedrijf dat zijn grootvader in 1939 begon.

Sven Koopmans

Sven Koopmans (43) is een ervaren jurist en diplomaat en was onder meer betrokken bij VN-missies in Cyprus en Kosovo. Hij adviseerde VN-gezant Staffan de Mistura bij de mislukte vredesconferentie over Syrië. Opmerkelijk: hij was in 2013 nauw betrokken bij de onderhandelingen rond de Minusma-missie in Mali die Bert Koenders leidde.

Jan Middendorp

Jan Middendorp (41) was campagneadviseur en bankier bij ABN Amro, Rothschild en SNS Bank. Hij komt in de Kamer omdat nummer 31 van de VVD-lijst, Sjoerd Potters, burgemeester van de De Bilt wordt en zich heeft teruggetrokken. Opmerkelijk: Middendorp was ooit betrokken bij de PvdA-beweging ‘Niet Nix’.

PvdA
Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher (42) is vicepremier en minister van Sociale Zaken maar was nooit eerder Kamerlid. De fractie waar Asscher bij aanvang van Rutte II mee te maken had​ ​ was 38 zetels, nu leidt hij een fractie van 9. Opmerkelijk: ​hij verscheen ooit op een werkbezoek in een moskee met een gat in zijn sok.

Gijs van Dijk

Gijs van Dijk (36) was vicevoorzitter van de FNV en was eerder bestuurder en afdelingshoofd bij de Algemene Onderwijsbond. Daarvoor werkte hij bij de hbo-raad. Hij stapte recentelijk over van GroenLinks naar de PvdA om op de kandidatenlijst te komen. Opmerkelijk: hij wilde eigenlijk voorzitter van de FNV worden.

Kirsten van den Hul

Kirsten van den Hul (40) noemt zichzelf ‘onafhankelijk verandermanager’ en was columniste voor het AD en Trouw. Eerder was ze vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Opmerkelijk: Van den Hul studeerde Arabisch in Tunesië.

Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen (54) is met voorkeurstemmen de nummer 9 van de PvdA, William Moorlag gepasseerd. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was eerder voorzitter van de PvdA. Opmerkelijk: Ploumen was vroeger lid van GroenLinks.

PVV
Vicky Maeijer

Vicky Maeijer (30) zit voor de PVV in het Europees Parlement. Daarvoor zat ze in de Staten van Zuid-Holland en werkte ze als fractiemedewerker voor de partij, waar ze begon als 19-jarige stagiaire. Opmerkelijk: Maeijer staat in Brussel niet bekend om haar daden, maar om haar Wilderiaanse taalgebruik.

Gidi Markuszower

Gidi Markuszower (39) werd senator voor de PVV nadat hij in 2010 onder druk van Ernst Hirsch Ballin van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer werd afgevoerd. De in Tel Aviv geboren, en als slim en charmant bekendstaande Markuszower, zou Wilders zien als “vriend, goeroe en geestelijk bodyguard”. Opmerkelijk: Markuszowers vrienden en familie werkten mee aan een profiel in NRC; ongebruikelijk voor een PVV’er.

Danai van Weerdenburg

Danai van Weerdenburg (40) is ook een stille kracht die al jaren aan Wilders verbonden is. Zij is senator en fractiemedewerker van de PVV in de Tweede Kamer. Opmerkelijk: behalve dat ze tien jaar lang rechten zou hebben gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam is er buiten haar taken voor de PVV vrijwel niets bekend over Van Weerdenburg.

Edgar Mulder

Edgar Mulder (55) zit voor de PVV in de Provinciale Staten van Overijssel. Hij noemt zich daarnaast account- en salesmanager en hoofd van een business unit, maar onbekend is waar hij dit werk doet. Opmerkelijk: Mulders hoogst afgeronde opleiding is de havo, hij maakte zijn studie bedrijfskunde niet af.

Gabriëlle Popken

Gabriëlle Popken (33) is een andere vertrouwelinge van Wilders. Ze is naast senator zijn persoonlijk medewerker. Opmerkelijk: Popken heeft een tweeling met PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff.

Alexander Kops

Alexander Kops (32) is de vierde PVV-senator die na deze Tweede Kamerverkiezingen het Binnenhof oversteekt voor de PVV. Hij werd in 2015 met voorkeurstemmen in de senaat gekozen. Voor zijn aansluiting bij de PVV was hij leraar Duits. Opmerkelijk: Kops schreef de dichtbundel Door maanlicht gewekt - Gedichten uit Brussel en Den Haag.

Roy van Aalst

Roy van Aalst (33) is eigenaar van een metaalbedrijf in Enschede. Opmerkelijk: hij is tegelijkertijd Statenlid en woordvoerder van de fractie in Overijssel.

CDA
René Peters

René Peters (41) is de hoogste nieuwe binnenkomer bij het CDA. Hij was belangrijk voor het terughalen van stemmen in Brabant. Hij is wethouder zorg en welzijn in Oss en heeft een geschiedenis als schoolbestuurder. Opmerkelijk: hij heeft zich veel ingezet tegen homofobie.

Harry van der Molen

Harry van der Molen (36) is ook een typische ‘regiokandidaat’. Hij is sinds 2014 wethouder in Leeuwarden en was eerder voorzitter van het CDJA. Opmerkelijk: gaat het meeste missen dat hij nu niet meer als wethouder de plaatselijke kermis in Leeuwarden mag openen.

Anne Kuik

Anne Kuik (30) komt uit Groningen, waar ze rechten studeerde en gemeenteraadslid was. Daarnaast was ze presentatrice bij de (nacht)radio van de EO. Opmerkelijk: ze heeft bijzondere ervaring in het samenwerken met aanstaand coalitiepartner D66.

Chris van Dam

Chris van Dam (53) is plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Den Haag en was dat eerder in Amsterdam. Daarvoor was hij manager bij de Haagse politie. Opmerkelijk: zijn oom Gerrit van Dam, bekend als steile calvinist, was ook Tweede Kamerlid, voor de ARP.

Joba van den Berg-Jansen

Joba van den Berg-Jansen (58) uit Goes is directeur sociale zaken bij de bouwlobby en werkte daarvoor onder andere bij Unilever en advocatenkantoor NautaDutilh. Opmerkelijk: ze werkte in de jaren tachtig al voor het wetenschappelijk bureau van het CDA.

Maurits von Martels

Maurits von Martels (56) stond op plek 44 op de kandidatenlijst maar komt met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer. De veehouder en jonkheer uit Dalfsen was eerder gemeenteraadslid en wethouder in zijn gemeente. Opmerkelijk: het van oorsprong Duitse geslacht Von Martels maakt deel uit van de Nederlandse adel.

D66
Ingrid van Engelshoven

Ingrid van Engelshoven (50) was sinds 2010 wethouder in Den Haag. Ze was ook zes jaar partijvoorzitter van D66 in de periode dat de partij het moeilijk had. Opmerkelijk: ze zei vorig jaar in NRC dat “we moeten erkennen dat armoede in Nederland voor een groot deel een vrouwenprobleem is”.

Jan Paternotte

Jan Paternotte (33), het D66-wonderkind uit de Amsterdamse gemeenteraad komt naar Den Haag. Opmerkelijk: zijn neef Bas schrijft over politiek voor ThePostOnline.nl en het blog GeenStijl.

Rob Jetten

Rob Jetten (29) is fractievoorzitter van D66 in Nijmegen en was eerder voorzitter van de Jonge Democraten. Hij werkte bij ProRail. Opmerkelijk: botste in Nijmegen soms met de verder erg linkse raad.

Jessica van Eijs

Jessica van Eijs (35) is fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Eindhoven en adviseert woningcorporaties over energie en duurzaamheid. Opmerkelijk: ze studeerde architectuur.

Maarten Groothuizen

Maarten Groothuizen (40) is officier van justitie in Den Bosch en was gemeenteraadslid in Nijmegen. Opmerkelijk: hij werkte voor EU-missies in Kosovo en Oekraïne.

Achraf Bouali

Achraf Bouali (42) kwam als diplomaat in het Midden-Oosten, Rusland, Afghanistan, Letland, Hongarije, New York, Genève en Curaçao. Zijn laatste post was in Havana en hij werd geboren in Marokko.

Rens Raemakers

Rens Raemakers (25) is het jongste Kamerlid, werkte bij een adviesbureau en was fractievoorzitter van D66 in de raad van de gemeente Leudal, Limburg. Opmerkelijk: Raemakers pleitte in NRC voor een minder slaafse Eerste Kamer.

Antje Diertens

Antje Diertens (59) is specialist in de gehandicaptensport. Verder is er opmerkelijk weinig over haar bekend.

Tjeerd de Groot

Tjeerd de Groot (48) is landbouwspecialist, een schaars goed binnen D66. Sinds 2010 is hij directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie. Opmerkelijk: hij was in 2000 heel even politiek adviseur van Laurens Jan Brinkhorst.

SP
Lilian Marijnissen

Lilian Marijnissen (31) is de dochter van Jan Marijnissen en was gemeenteraadslid in Oss en cao-onderhandelaar voor AbvaKabo en FNV Zorg. Opmerkelijk: ondanks dat politiek er met de paplepel in werd gegoten wilde ze vroeger dierenarts worden.

Sandra Beckerman

Sandra Beckerman (33) was fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten van Groningen, waar zij zich sterk maakte voor slachtoffers van de door gasboringen veroorzaakte aardbevingen. Ze is daarnaast gepromoveerd archeologe en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Peter Kwint

Peter Kwint (32) werkte lang voor de SP-fractie als woordvoerder voordat hij gemeenteraadslid werd in Amsterdam. Hij werkte ook bij campagnebureau BKB. Opmerkelijk: hij vergelijkt het politieke werk met zijn hobby kickboxen.

Frank Futselaar

Frank Futselaar (37) is docent politiek en cultuur bij Saxion Hogeschool en was gemeenteraadslid in Zwolle en lid van de Provinciale Staten van Overijssel. Tien jaar geleden werkte hij voor de SP in het Europees Parlement.

Bart van Kent

Bart van Kent (33) werkte ook voor de SP-fractie en zat in Eindhoven en Den Haag in de gemeenteraad. Daarvoor was hij, à la Obama, welzijnswerker. Opmerkelijk: hij heeft beloofd na de campagne echt te stoppen met roken.

Cem Lacin

Cem Lacin (31) uit Rotterdam komt van vakbond FNV. Hij was daar bestuurder en onderhandelaar.

Maarten Hijink

Maarten Hijink (33) was woordvoerder van Emile Roemer en communicatiemedewerker van de SP-Tweede Kamerfractie. Daarvoor werkte hij voor Agnes Kant.

PvdD
Lammert van Raan

Lammert van Raan (55) is docent economie, management en organisatie en was Statenlid in Noord-Holland. Opmerkelijk: hij maakt als docent het schooljaar af omdat hij zijn eindexamenleerlingen niet in de steek wil laten.

Femke Merel Arissen

Femke Merel Arissen (33) was Statenlid in de provincie Utrecht, daar studeerde ze ook rechten en Nederlands. Opmerkelijk: volgens haar cv had Arissen nooit een andere baan dan als medewerker van verschillende fracties (senaat en gemeenteraden) van de Partij voor de Dieren.

50PLUS
Léonie Sazias

Léonie Sazias (59) is na Krol de tweede BN’er in de afvaardiging van 50Plus. De oud-televisiepresentatrice zat eerder in de lokale politiek in Hilversum. Opmerkelijk: Sazias kon geen campagne voeren omdat er darmkanker bij haar geconstateerd was . Ze komt wel in de Kamer.

Corrie van Brenk

Corrie van Brenk (58) was voorzitter van AbvaKabo en eerder cao-onderhandelaar en regiobestuurder. Opmerkelijk: Van Brenk stapte van de PvdA over naar 50Plus.

DENK
Farid Azarkan

Farid Azarkan (45) was vier jaar directeur van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland en sloot zich na de afsplitsing van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk van de PvdA aan bij Denk. De in Marokko geboren Azarkan kreeg bijna 62.000 voorkeurstemmen. Opmerkelijk: Azarkan was nauw betrokken bij de trollenaccounts die Denk inzette tegen politieke tegenstanders.

FVD
Thierry Baudet

Thierry Baudet (34) is één van de drijvende krachten achter het Oekraïnereferendum en de enige daarvan die, met zijn Forum voor Democratie, in de Kamer wist te komen. Hij noemt zichzelf ‘de belangrijkste intellectueel’ van Nederland en schreef in het verleden een column voor NRC. Opmerkelijk: Baudets anti-elitaire, identitaire en vrouwonvriendelijke standpunten slaan erg aan bij de alt-right.

Theo Hiddema

Theo Hiddema (73) is een beroemd strafpleiter onder meer door de zaken tegen de weduwe Rost van Tonningen, het proces tegen de Bende van Venlo en de Lancee-incestaffaire. Hij sprak zich eerder uit als bewonderaar van Wilders. Opmerkelijk: Hiddema lijkt niet erg veel zin te hebben in het Kamerwerk en heeft gezegd te blijven pleiten.