Dit is wat we weten over de aanslag in Londen

De feiten over de aanslag, de slachtoffers en de dader.

Foto Andy Rain/EPA

De aanslag

Woensdagmiddag rond 14.40 uur rijdt een donkergrijze Hyundai op de drukke Westminster Bridge doelbewust in op meerdere mensen. Er vallen gewonden, maar de bestuurder vervolgt zijn weg richting het parlementsgebouw. Vlak na de brug, nog voordat hij de toegangsweg van het gebouw heeft bereikt, komt hij opnieuw de stoep oprijden. Opnieuw raken voetgangers gewond. De auto ramt het hek, de bestuurder loopt om het hek in de richting van de ingang van het parlementsgebouw.

Op de toegangsweg steekt de man met een mes een politieman neer. Collega’s van de agent openen het vuur, en schakelen de dader uit. De ambulancedienst probeert de aanvaller te stabiliseren, en brengt hem over naar het ziekenhuis. Het lukt de artsen niet om de man te redden. Ook de politieagent overleeft de aanval niet. Zeker twee mensen komen om op de brug.

Veertig mensen zijn in totaal gewond, een aantal slachtoffers is er slecht aan toe. De autoriteiten gaan al snel uit van een terroristische aanslag en Westminster wordt afgegrendeld. Pas aan het eind van de avond mogen de parlementariërs en andere aanwezigen het gebouw verlaten.

NRC-correspondent Melle Garschagen was in het parlementsgebouw. Lees zijn ooggetuigeverslag: ‘We beseffen dat vlakbij mensen zijn gedood’

De dader

De Britse politie weet wie de dader is. Een politiecommissaris van de contra-terrorismedienst liet woensdagavond laat weten dat de aanslagpleger geïnspireerd was door islamitisch-gerelateerd terrorisme. Eerder zei de Britse premier Theresa May al dat de dader alleen handelde.

De politie wil de identiteit van de aanvaller vanwege het lopende onderzoek niet bekendmaken. Het gaat om een in het Verenigd Koninkrijk geboren Brit die al langer bekend was bij de inlichtingendiensten, zo zei premier May tijdens een toespraak in het Lagerhuis. Net als bij de IS-aanslagen in Nice en Berlijn werd een voertuig als wapen gebruikt, en IS heeft de aanslag opgeëist.

Inmiddels heeft de politie in het kader van het onderzoek acht mensen opgepakt, onder meer in de vermoedelijke woonplaats van de dader, Birmingham. Ook Frankrijk heeft een onderzoek ingesteld naar de aanslag, omdat drie Franse tieners gewond raakten op Westminster Bridge.

De slachtoffers

Op de brug vielen zeker twee doden. Dat aantal kan nog oplopen; ten minste twee gewonden lagen woensdagavond in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De agent die door de dader werd aangevallen met een mes, is aan zijn verwondingen overleden. Ook de dader heeft zijn aanval niet overleefd. De gewonden vielen allen op of bij de brug. Een vrouw probeerde aan de auto te ontkomen door in de Theems te springen. Zij raakte zwaargewond, maar is levend uit het water gehaald.

Onder de slachtoffers zijn veel toeristen. Er moesten er 29 in het ziekenhuis behandeld worden. Het gaat om drie Franse scholieren van 15 tot 16 jaar oud, twee Roemenen, vier Zuid-Koreanen, twee Grieken, een Duitser, een Pool, een Ier, een Chinees, een Italiaan en een Amerikaan. Ook twaalf Britten bevinden zich onder de gewonden.

Vooralsnog zijn er geen Nederlandse gewonden gemeld, hoewel een aantal leerlingen van een school uit Bergen op Zoom de gebeurtenissen op de brug van dichtbij heeft meegemaakt. Zij krijgen slachtofferhulp.

Ook de politie werd zwaar getroffen. Naast de agent die werd doodgestoken, zijn nog drie politiemensen gewond geraakt.

Lees ons liveblog voor het laatste nieuws over de aanslag in Londen.