Dijsselbloem verweert zich na kritiek op ‘drank en vrouwen’-uitspraak

Volgens de premier van Portugal moet Dijsselbloem opstappen als voorzitter van de Eurogroep na zijn uitlatingen in een Duitse krant.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Foto Eric Vidal/Reuters

Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem heeft zich woensdag verweerd tegen de kritiek die met name Zuid-Europese landen hebben geuit na zijn uitspraken in een interview met de Frankfurter Allgemeine afgelopen maandag. Hij zegt de ontstane ophef te betreuren, maar neemt zijn woorden niet terug.

In het interview met de Duitse krant stelde hij dat er wat hem betreft plichten verbonden zijn aan de financiële steun die crisislanden in de Europese Unie ontvangen. Hij maakte vervolgens de vergelijking: “Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens om uw hulp vragen.”

Dijsselbloem doelde met de uitspraken niet op een land of regio in het bijzonder, zo tekent Reuters woensdag op uit mond van zijn woordvoerder. Zijn woorden zijn volgens de woordvoerder niet goed geïnterpreteerd: “Zijn boodschap was bedoeld voor alle landen in de eurozone: solidariteit vraagt om plichten.” Volgens Dijsselbloem wordt zijn “Nederlandse directheid” niet altijd en overal begrepen.

Lux et Libertas Lees ook het hoofdredactioneel commentaar van NRC: Dijsselbloem kan beter afblijven van drank en vrouwen-metafoor

Kritiek

Vooral in Zuid-Europese landen werd met verontwaardiging op de uitspraken gereageerd. Volgens de premier van Portugal Antonio Costa moet Dijsselbloem opstappen als voorzitter van de Eurogroep. Hij noemde de opmerkingen “racistisch, xenofoob en seksistisch”. Opvallend is dat ook de Italiaan Gianni Pittella, leider van Dijsselbloems eigen sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement, de uitspraken “beschamend en schokkend” noemde. Diens landgenoot en oud-premier Matteo Renzi liet via Facebook weten dat Dijsselbloem moet opstappen om zijn geloofwaardigheid en die van de Europese instellingen te behouden.

Dijsselbloem weigerde dinsdag in het Europees Parlement zijn uitspraken terug te nemen. De Nederlandse regering bevestigde woensdag nogmaals dat zij pal achter Dijsselbloem staat als hoofd van de Eurogroep.

Lees ook: De stoelendans is begonnen, of Dijsselbloem het wil of niet

Dijsselbloem liet eerder weten graag aan te blijven als voorzitter van de Eurogroep, ook als de PvdA na de verkiezingen van 15 maart niet langer in de regering zou plaatsnemen. Hij zou in elk geval zijn huidige termijn - die loopt tot medio januari 2018 - willen afmaken en mogelijk zelfs langer willen aanblijven. De kans dat die wens wordt verwezenlijkt lijkt na zijn opmerkingen in de Frankfurter Allgemeine sterk kleiner te zijn geworden.

Dinsdag werd bekend dat Dijsselbloem doelwit was van één van in totaal acht bombrieven die nabij de Griekse hoofdstad Athene werden onderschept en onschadelijk gemaakt. De brieven werden gevonden in een postsorteercentrum net buiten de stad en waren gericht aan personen en instanties die betrokken zijn bij het Europese steunprogramma voor Griekenland.