AkzoNobel wijst PPG ook bij tweede poging af

Overnamebod AkzoNobel heeft een tweede overnamepoging door PPG afgewimpeld. Het bod zou te laag zijn en slecht voor werknemers.

Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft een tweede overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries afgewezen. Het bedrijf noemt het bod te laag en niet in het belang van de aandeelhouders, werknemers en klanten, maakte topman Ton Büchner woensdag duidelijk in een telefoongesprek met journalisten.

PPG deed eerder deze maand al een poging AkzoNobel over te nemen. Dat stuitte direct op politiek verzet. De toenadering kwam vlak nadat Unilever doelwit was geworden van het Amerikaanse KraftHeinz. Dat bod ging niet door, maar wakkerde de angst aan dat toonaangevende Nederlandse bedrijven in handen vallen van buitenlandse partijen, met banenverlies tot gevolg. Bij AkzoNobel werken in Nederland ongeveer 5000 mensen.

PPG bood de eerste keer 83 euro per aandeel, wat neerkomt op zo’n 21 miljard euro voor het hele bedrijf. Nu is PPG bereid 1,5 miljard meer te betalen.

AkzoNobel vindt dat geen van de eerdere bezwaren tegen een overname door PPG met het nieuwe bod is weggenomen, zei Büchner. Behalve op een te lage prijs wijst de topman op de hoge schuldenlast die het gevolg zou zijn van een fusie. Ook zou de deal volgens de Akzo-top leiden tot banenverlies en stuiten op „culturele verschillen” en aanzienlijke mededingingsbezwaren.

PPG en AkzoNobel zijn de nummers twee en drie op de wereldwijde verfmarkt, na het Amerikaanse Sherwin-Williams. Qua grootte doen ze niet veel voor elkaar onder. PPG (met merken als Histor en Sigma ) had vorig jaar een omzet van 14 miljard euro en 47.000 medewerkers, terwijl AkzoNobel (met merken als Sikkens en Flexa) voor 14,2 miljard euro verkocht en 46.000 medewerkers heeft.

Het tweede bod door PPG komt niet als een verrassing. Na de afwijzing van het eerste bod lieten de Amerikanen al weten de strijd niet zomaar op te geven. Of PPG nu wel afdruipt, is onduidelijk.

Feit is dat de beurskoers van Akzo-Nobel woensdagochtend daalde en bleef hangen ruim onder de biedprijs. Dat wijst erop dat beleggers niet geloven in een deal.

Toch is het de vraag of aandeelhouders zich zomaar neerleggen bij het besluit van de Akzo-top om PPG af te wimpelen. Enkele Amerikaanse beleggers lieten eerder weten dat ze vonden dat het concern op zijn minst met zijn belager in gesprek moest gaan.