AkzoNobel wijst ook tweede overnamebod PPG af

Eerder deze maand wees het chemieconcern al een eerste, ongevraagde, overnamebod van de hand.

Foto Koen van Weel/ANP

Chemieconcern AkzoNobel heeft een tweede overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries afgewezen. Het bedrijf noemt het bod te laag en niet in het belang van de aandeelhouders, zo valt te lezen in een woensdag uitgebracht persbericht.

PPG deed eerder deze maand al een poging om AkzoNobel over te nemen. De Amerikanen boden toen 83 euro per aandeel, met 54 euro in contanten en de rest in aandelen PPG. De totale biedprijs was 21 miljard euro.

Het nieuwe bod komt uit op ruim 88 euro per aandeel, waarvan 56,22 euro in contanten en de rest in aandelen PPG. De totale biedprijs ligt daarmee op 22,4 miljard euro, bijna 1,5 miljard hoger dan twee weken geleden.

Ongevraagd bod

AkzoNobel noemt de nieuwe poging, net als de eerste, “ongevraagd”. Het chemieconcern, dat onder meer verf en coatings produceert, kreeg maandag bericht van de Amerikanen en kwam vervolgens tot de volgende reactie:

“Het bod vertegenwoordigt onvoldoende de huidige en toekomstige waarde van AkzoNobel en de significante risico’s en onzekerheden voor aandeelhouders.”

Bovendien zijn volgens het bedrijf de na het vorige bod uitgesproken bezwaren niet meegenomen in de hernieuwde poging. Zo zou de toekomstige waarde van een nieuwe divisie met specialistische chemicaliën te weinig zijn meegewogen en vindt AkzoNobel de verhouding contanten/aandelen te zwaar naar de laatste component hellen. Het bod wordt daarmee te zeer afhankelijk van de koers van PPG.

Ook zou samenvoeging tot fors banenverlies leiden, zonder dat PPG een plan heeft voor wat er met werknemers moet gebeuren die hierdoor hun plek zouden verliezen. Daarnaast is het volgens topman Ton Büchner van AkzoNobel maar de vraag of een dergelijk grote deal toestemming krijgt van mededingingsautoriteiten.

PPG bevestigt bod

PPG heeft het bod woensdagmiddag bevestigd: het bedrijf is bereid 90 euro per aandeel te betalen. Dat is de eerder genoemde 88 euro, inclusief voorgestelde dividenduitkering. Het betreft dus geen nieuw bod.

Het Amerikaanse bedrijf wil graag om tafel met de top van AkzoNobel, maar die weigert dat vooralsnog. Volgens PPG zijn is het wel degelijk mogelijk om een dergelijke fusie door de verschillende waakhonden goedgekeurd te krijgen.

PPG-topman Michael McGarry stelt in een reactie:

“Wij geloven dat het herziene bod kansen biedt voor de beleggers in AkzoNobel om extra waarde voor hun aandelen te creëren. Het geeft met een de kans om onmiddellijk een substantiële hoeveelheid geld te ontvangen en deel te nemen in het succes van dit fusiebedrijf.”

Kamp steunt AkzoNobel
Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) prijst in een reactie de opstelling van AkzoNobel tegenover het ongevraagde overnamebod. “Specifiek voor Nederland geldt het volgende: gelet op de wijze waarop PPG de overname wil financieren en de overlap in activiteiten is te verwachten dat het streven naar kostenreductie zal leiden tot het ter discussie komen van het hoofdkantoor in Amsterdam, de onderzoekscentra in Deventer en Sassenheim en de staffuncties in Arnhem.”

Nummer twee en drie op verfmarkt

PPG en AkzoNobel zijn de nummer twee en drie op de wereldwijde verfmarkt, na het Amerikaanse Sherwin-Williams. Qua grootte doen ze niet veel voor elkaar onder. PPG (met merken als Histor en Sigma) had vorig jaar een omzet van 14 miljard euro en 47.000 medewerkers, terwijl AkzoNobel (met merken als Sikkens en Flexa) voor 14,2 miljard euro verkocht en 46.000 medewerkers heeft.

Het grootste verschil tussen de twee bedrijven zit in het deel van de omzet dat uit verf- en lakproductie komt. Bij PPG is dat 96 procent, terwijl bij AkzoNobel ongeveer een derde komt uit de productie van speciale chemicaliën. Het chemieconcern produceert ook onder meer huishoudzout (Jozo en Nezo).

Lees ook: Amerikaanse PPG is nog groter dan AkzoNobel in verf en lak

Chemicaliën in etalage

AkzoNobel kondigde na het vorige bod van PPG aan te gaan onderzoeken of het het onderdeel Specialty Chemicals kan afsplitsen. Deze divisie is verantwoordelijk voor de productie van specialistische chemicaliën die verwerkt worden in bijvoorbeeld asfalt en zeep. Al langere tijd overwoog AkzoNobel de afsplitsing van het onderdeel, maar het besluit daarover is door het bod van PPG naar voren gehaald.

Hoe de verzelfstandiging van Specialty Chemicals er precies gaat uitzien, is nog onbekend. Onder meer een zelfstandige beursnotering zou overwogen worden.

Nadat het nieuwe bod van PPG was afgewezen, zakte de koers van AkzoNobel woensdagmorgen terug van 76 naar 74,3 euro per aandeel. Dit kan gezien worden als een teken dat beleggers niet geloven dat het tot een daadwerkelijke overname zal komen.