Activistische belegger eist dat Akzo in gesprek gaat met PPG

Amerikaans investeringsfonds Elliott dreigt met „passende maatregelen” als het Akzo-bestuur tegen de wens van aandeelhouders weigert met PPG om tafel te gaan.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Amerikaanse hedgefonds Elliott maant verf- en chemieconcern AkzoNobel in gesprek te gaan met zijn belager PPG. Blijft de Akzo-top dat weigeren, dan dreigt Elliott aandeelhouders te mobiliseren tegen het bestuur.

Het dreigement, dat woensdag in een persbericht werd geuit vlak nadat AkzoNobel een tweede bod van PPG resoluut had afgewezen, vergroot de druk op Akzo-topman Ton Büchner. De oproep doet denken aan de eerste aflevering van het overnamegevecht om ABN Amro in 2007. Toen kreeg de bank een brief van aandeelhouder TCI met de eis dat ABN Amro zichzelf zou opknippen of in zijn geheel te koop zou zetten. Dat luidde het begin in van een harde overnamestrijd.

Elliott is al enige tijd aandeelhouder van AkzoNobel en heeft zijn belang onlangs uitgebreid naar ruim 3 procent. Daarmee behoort het investeringsfonds naar eigen zeggen tot de top-5 grootste aandeelhouders van AkzoNobel. Elliott vindt het verhoogde bod van PPG net als het bestuur van Akzo „ontoereikend”. Maar volgens het hedgefonds is de toenadering wel serieus genoeg om met PPG om tafel te gaan. En is het Nederlandse verfconcern dat aan zijn aandeelhouders verplicht.

Onvermurwbaar

Elliot claimt dat de „overgrote meerderheid” van de aandeelhouders wil dat het bedrijf met PPG om tafel gaat, verwijzend naar een enquête van zakenbank Bernstein. In een venijnige laatste alinea van zijn brief herinnert Elliott de bedrijfstop van Akzo eraan dat het een aandeelhoudersvergadering kan forceren als het de steun heeft van 10 procent van de aandeelhouders. Vervolgens heeft het daar de meerderheid nodig om bestuur en commissarissen buitenspel te zetten.

Zover is het nog lang niet. De beurskoers van AkzoNobel daalde woensdagochtend met 2 procent tot 75 euro en bleef daarmee hangen ruim onder de biedprijs. Dat wijst erop dat veel beleggers niet geloven in een deal. Büchner toonde zich woensdag bovendien onvermurwbaar. In een telefoongesprek met journalisten zei de topman dat geen van de eerdere bezwaren tegen een overname door PPG met het nieuwe bod is weggenomen. Behalve op een te lage prijs – ruim 88 euro per aandeel – wees de topman op de hoge schuldenlast die het gevolg zou zijn van een fusie. Ook zou de deal volgens de Akzo-top leiden tot banenverlies en stuiten op „culturele verschillen” en aanzienlijke mededingingsbezwaren. Kortom, praten met PPG is zinloos.

Lees ook: Ook AkzoNobel is nu in het vizier van een buitenlandse koper

Hij weet zich gesteund door de Nederlandse politiek, zoals Den Haag zich eerder dit jaar ook uitsprak tegen een poging van het Amerikaanse KraftHeinz om Unilever over te nemen. Demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp prees woensdag de standvastigheid van Büchner en zei de vrees te delen dat de overname zal leiden tot het schrappen van banen. In Nederland werken zo’n 5000 mensen bij AkzoNobel, dat een omzet heeft van 14,2 miljard en wereldwijd 46.000 medewerkers heeft.