46 doden in twee dagen in etnisch conflict Nigeria

De gevechten vonden plaats tussen twee van de grootste etnische groeperingen: de Yoruba en de Hausa.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari bidt in Abuja.
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari bidt in Abuja. Foto Reuters

Begin maart zijn zeker 46 doden gevallen in een conflict tussen twee van de grootste etnische groepen in Nigeria, de Yoruba en de Hausa. Er zouden tijdens de gevechten 96 gewonden zijn gevallen, van wie er nog vijftien in het ziekenhuis liggen. Dat schrijft persbureau AFP op basis van een verklaring van de lokale politie.

Het drama vond plaats op 7 en 8 maart in de zuidwestelijke plaats Ile-Ife, in de provincie Osun:

Er wonen zeker 20 miljoen Hausa in Nigeria. Zij zijn voornamelijk islamitisch. Yoruba zijn met 40 miljoen en hebben een eigen taal en religie. In Nigeria wonen 180 miljoen mensen. Het land kent zo’n 250 etnische groeperingen. Ile-Ife wordt van oudsher beschouwd als de hoofdstad van de Yoruba.

Incident op markt

De gevechten van begin maart zouden zijn ontstaan na een incident op een markt in de wijk Sabo. Gedurende enkele dagen zijn veel huizen en winkels vernield. De regionale overheid zou volgens lokale media tijdens de dagenlange onrust een avondklok hebben ingesteld.

Het dodental is bekendgemaakt nadat de politie afgelopen week twintig verdachten oppakte in de hoofdstad Abuja, aldus AFP. Geen enkele Hausa zou daarbij zitten, wat op kritiek van de Yoruba kon rekenen.