Zweeds parlement houdt eerste oorlogsoefening in twintig jaar

De oefening is een reactie op de toegenomen spanningen tussen Zweden en Rusland. Eerder deze maand werd ook de dienstplicht heringevoerd.

Zweedse soldaten patrouilleren bij Visby, op het eiland Gotland.
Zweedse soldaten patrouilleren bij Visby, op het eiland Gotland. Foto Soren Andersson/AFP/TT News Agency

Het Zweedse parlement heeft voor het eerst in twintig jaar een oorlogsoefening gehouden. Een delegatie van vijftig wetgevers- zij nemen bij een acute dreiging of oorlog de macht over van het parlement- heeft de oefening maandag gehouden.

Volgens het parlement is de oefening een reactie op de veranderde politieke wereldorde en de toenemende spanningen tussen Zweden en Rusland. Rusland is steeds nadrukkelijker aanwezig in de Oostzee, ten zuidoosten van de hoofdstad Stockholm.

De Zweden kregen de afgelopen jaren vaker te maken met provocaties van het Russische leger. In 2013 voerden zes Russische gevechtsvliegtuigen een schijnaanval uit op Stockholm en het zuiden van Zweden. En in 2014 dook een onderzeeër op in de Zweedse territoriale wateren, waarvan vermoed werd dat die Russisch was.

Dienstplicht

Zweden heeft al tweehonderd jaar geen gewapend conflict meer gehad op haar grondgebied. Het Scandinavische land is geen lid van de NAVO, maar over eventueel lidmaatschap wordt in het Zweedse parlement wel gesproken. Dit tot ongenoegen van Rusland, dat Zweden en buurland Finland heeft gewaarschuwd geen lid te worden.

Eerder deze maand besloot Zweden al de dienstplicht opnieuw in te voeren, nadat er de afgelopen twintig jaar flink is bezuinigd op het defensiebudget. Volgens minister van Defensie Peter Hultqvist dwingt de verslechterde veiligheidssituatie in Europa en rond Zweden de regering tot het herinvoeren van de militaire dienst.

Lees ook: Zweden voert opnieuw de dienstplicht in