Reportage

Zulke gróte posters zijn overdreven

Turkse woede Metershoge posters van de Turkse president Erdogan moesten weg van de Rotterdamse burgemeester. De verontwaardiging blijft.

Foto ANP MEDIATV

De metershoge posters met de Turkse leider Erdogan erop zijn verdwenen van de gevel. Ook de leus „Zij praten, wij doen het”, in enorme letters over de hele breedte van het pand, is weg. Het is de leus van Erdogans AK-partij.

Als ik het doe, doe ik het goed, moet de eigenaar van het gokhuis op een hoek van de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid hebben gedacht. En de Turks-Nederlandse buurtbewoners moeten hem dat nageven. „Wat dat betreft is die leus wel toepasselijk”, gniffelt een Turkse Nederlander die buiten staat te roken.

Hij overdreef, zegt Gülten (43), die schuin aan de overkant achter de toonbank staat en cigköfte verkoopt, een snack van volkoren tarwe en achttien Turkse kruiden. Een poster van een paar meter vindt ze belachelijk, maar het sentiment erachter begrijpt ze al te goed. „Mensen willen iemand die hen beschermt en dat doet Erdogan.” Veel Turkse Nederlanders hebben op het moment niet het gevoel dat iemand achter hen staat in Nederland, zegt ze.

Dat gevoel is sterk aangewakkerd sinds de Turkse minister van Familiezaken werd weggestuurd bij het consulaat in Rotterdam, ruim een week geleden. Iedere Turkse Nederlander heeft op Facebook kunnen zien hoe het protest daartegen uit de hand liep; de politie zette honden in en sloeg met wapenstokken. Sindsdien heerst woede in de grote Turkse gemeenschap in Rotterdam-Zuid („Ankara-Zuid”, grapt een klant). De vijf grote posters waren daar een uiting van, is de analyse in de Beijerlandselaan.

Turken vernederd

De boosheid richt zich vooral op demissionair premier Rutte en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Die twee, zeggen de mensen op straat, hebben de Turkse minister, en dus de Turken, vernederd. „Dat dóé je toch niet?” Vooral van Aboutaleb vinden ze dat erg. Want: „Hij is ook een buitenlander, hij zou ons moeten begrijpen.”

De burgemeester beval de politie zondag de posters weg te halen, amper 24 uur nadat ze waren opgehangen. Hij deed dat na hevige discussies op sociale media. Daar ontstond een botsing tussen buurtbewoners die de actie provocerend vonden en bewoners die de eigenaar steunden. Aboutaleb wilde zo „verstoring van de openbare orde voorkomen en omwonenden beschermen”, zegt zijn woordvoerder. Hetzelfde juridische argument als voor het verbieden van de campagnebijeenkomsten met de ministers.

De eigenaar van de gokwinkel zorgde al langer voor spanningen, zegt de woordvoerder van de burgemeester. Hij is meermaals gemaand te stoppen met illegale gokpraktijken. Omdat hij dat volgens de gemeente niet deed, werd zijn zaak een week geleden gesloten.

De gemeente verzocht de eigenaar van het pand tevergeefs de posters te verwijderen. Bemiddeling door de Turkse organisatie UETD mocht niet baten. Volgens algemeen secretaris Mustafa Aslan, heerst er veel onbegrip bij hun achterban over het besluit van Aboutaleb: „Waarom zijn betogingen voor Abdullah Öcalan, de leider van PKK die in zowel Europa als Nederland als terrorist wordt gezien, geen verstoring van de openbare orde, maar betogingen voor Erdogan wel. Het onbegrip zal blijven bestaan als de Nederlandse overheid blijft meten met een dubbele maat.”

Mooie nieuwe snelwegen

Geen van de Turkse Nederlanders in de Beijerlandselaan wil met zijn naam in de krant. Want of je nu voor of tegen Erdogan bent, je wordt erop aangesproken als je iets zegt. En het kan je klandizie kosten. De eigenaar van een schoenwinkel zou alleen al om die reden geen posters van Erdogan ophangen. „Of het moet zo’n kleintje zijn.” Hij houdt zijn handen twintig centimeter van elkaar. Hij heeft niets hangen. „Ik verkoop schoenen, geen politieke discussies.” Hij vindt Erdogan trouwens wel geweldig. „Sinds hij aan de macht is, is Turkije veranderd. Hij zorgde voor goede ziekenhuizen en scholen. Als er eerder een leider als Erdogan was geweest, dan hadden niet zoveel Turken in Nederland gewoond.”

Cigköfteklant Orhan (58) voelt zich gekrenkt. Vroeger was het gezellig in Nederland, voelde hij zich welkom. Tegenwoordig voelt hij zich weggekeken. „Maar ik heb hier mijn hele leven gewerkt en belasting betaald. Nederland is mijn huis. Waarom dan niet een Turkse minister beleefd ontvangen en beleefd weer uitzwaaien?”

Op de deur van het gokhuis hangt een sluitingsbevel van burgemeester Aboutaleb. Iemand heeft er een Erdogan-sticker op geplakt.

M.m.v. Kim Deen.