De Thuiskok: Aardappelsalade met haring

Nu de zon buiten soms weer begint te schijnen mogen wat mij betreft de gerechten weer wat frisser en lichter van kleur en smaak worden. Toen ik deze aardappelsalade met haring tegenkwam was de keuze dus snel gemaakt. Er wordt naar mijn mening te weinig gekookt met haring, die we toch het liefst rauw verslinden en vanwege zijn sterke smaak niet gauw combineren met andere ingrediënten. Maar u zult niet ontkennen dat juist haring beter wordt van een beetje uitjes en zuur.

Boen de aardappelen goed schoon. Kook de aardappelen in een bodempje water in ongeveer 20 minuten gaar. Kook de laatste 3 minuten de doperwtjes mee. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen. Was de kruiden. Hak wat van de peterseliesteeltjes en eventueel selderijsteeltjes klein. Snijd of knip de blaadjes klein. Bak de kruidensteeltjes en de bosui in de olie zacht.

Voeg de azijn toe en royaal peper. Snijd de nog hete aardappelen in plakken of blokjes en schep de dressing er door. Laat de aardappelen met de doperwtjes afkoelen. Maak de salade op smaak met de rest van de kruiden. Was de komkommer, halveer hem in de lengte en snijd de helften in plakjes. Was de radijs en snijd ze in vieren. Was de slabladen en dep ze droog. Bedek een schaal met slabladen, schep de aardappelsalade erop. Schik de groente en de en repen gesneden haring er naast.