Syriër krijgt in hoger beroep 14 jaar voor doden liefdesrivaal

De asielzoeker doodde een landgenoot en stak diens lichaam vervolgens in het bos in brand.

De plek waar het lijk van het slachtoffer in november 2014 werd gevonden.
De plek waar het lijk van het slachtoffer in november 2014 werd gevonden. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Een 29-jarige asielzoeker uit Syrië is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar cel voor doodslag op een landgenoot en het in brand steken van diens lichaam. Daarmee volgt het gerechtshof in Den Bosch de eis van het OM. Dat was in beroep gegaan nadat de veroordeelde in februari vorig jaar een straf van elf jaar opgelegd had gekregen.

De Syriër had een geheime relatie met de vrouw van zijn slachtoffer, die eveneens een asielzoeker was en pas kort daarvoor met zijn gezin uit Syrië was gevlucht. In de nacht van 16 op 17 november 2014 zocht de veroordeelde het slachtoffer op in diens woning in het Brabantse Esch. Er ontstond een vechtpartij, waarbij de dader zijn liefdesrivaal in een nekklem nam. Daardoor overleed het slachtoffer.

Fietskar

Vervolgens bracht de Syriër het lijk op een fietskar naar het bos, waar hij het in brand stak. De volgende ochtend vond een wandelaar het verkoolde lichaam. Het duurde een week voor het stoffelijk overschot geïdentificeerd was. In de tussentijd had de dader de vaderrol op zich genomen in het gezin van het slachtoffer. Tegen de gezinsleden hield hij vol dat de man nog in leven was.

Vooral die laatste feiten wogen voor het hof zwaar mee in het besluit de Syriër drie jaar extra cel op te leggen. De rechters verwijten hem “een groot gebrek aan piëteit tegenover het slachtoffer en zijn nabestaanden”. Daarom, zo oordeelde het hof, was de eerder opgelegde straf te laag.