‘Rusland zet basis op in Koerdisch Syrië en gaat YPG-milities trainen’

Rusland heeft met de Syrisch-Koerdische YPG militie afgesproken een militaire basis op te zetten in Noordwest-Syrië. Ook gaat Rusland Koerdische milities trainen voor de strijd tegen terrorisme. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een woordvoerder van de YPG. Volgens de YPG dateert de overeenkomst van zondag en is het Russische leger al gearriveerd in de regio Afrin. Russische woordvoerders ontkennen dat er sprake was van een basis. Zij zeggen dat het slechts om een ‘verzoeningscentrum’ gaat. Het is onduidelijk hoeveel militairen er zitten. De overeenkomst met de Koerdische YPG-milities duidt op een nieuwe rol voor Rusland in de Syrische burgeroorlog. De stap zal niet in goede aarde vallen bij Turkije, die de YPG ziet als verlengstuk van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije geregeld aanslagen pleegt. Turkije heeft nog niet op het nieuws gereageerd. (NRC)