PvdA

Khadija Arib kan waarschijnlijk Tweede Kamervoorzitter blijven

Khadija Arib (PvdA) kan waarschijnlijk voorzitter van de Tweede Kamer blijven. VVD, CDA en D66 zijn niet van plan met een eigen kandidaat te komen. Onderling is besproken dat er geen reden is de voorzitter te vervangen omdat „zij het gewoon goed doet” en „het aanzien van de Kamer heeft hersteld”. Meestal wordt tussen aanstaande coalitiepartijen afgestemd wie de nieuwe Kamervoorzitter mag worden. Het is ongebruikelijk dat een kleine partij – de PvdA hield vorige week negen zetels over – de voorzitter levert, maar er is alom tevredenheid over het optreden van Arib. Zij werd in januari 2016 voorzitter nadat de herhaaldelijk falende Anouchka van Miltenburg (VVD) moest opstappen. Dat er nog tegenkandidaten komen is niet uitgesloten. Individuele Kamerleden kunnen ook zonder steun van hun fractie solliciteren. (NRC)