Pistool dat Pim Fortuyn doodde toch in Rijksmuseum

Mediëvist Frits van Oostrom trok zich in 2010 terug uit de raad van toezicht van het museum om de beslissing het pistool te verwerven.

Het Rijksmuseum.
Het Rijksmuseum. Foto Remko de Waal/ANP

Het pistool waarmee Volkert van der G. een einde maakte aan het leven van politicus Pim Fortuyn is al “drie, vier jaar” in handen van het Rijksmuseum. Dat zegt museumdirecteur Wim Pijbes in gesprek met Quote. Een woordvoerder van het Rijksmuseum bevestigt dat het pistool in bezit is van het Rijksmuseum, maar voegt daar aan toe dat dit in 2012 al vermeld is in het jaarverslag van het museum.

Het is inmiddels zeven jaar geleden sinds er groot protest ontstond toen het Rijksmuseum aankondigde het pistool te willen verwerven en tentoon te stellen. Mediëvist Frits van Oostrom, toen lid van de raad van toezicht van het museum, sprak zich uit tegen de aankoop in een interview met NRC. Hij trok zich uiteindelijk terug uit de raad. De 9 millimeter semi-automatische Star Firestar werd vervolgens door het Openbaar Ministerie in bewaring genomen voor het Rijksmuseum.

Oorspronkelijk had het museum het pistool vanaf 2013 willen exposeren, maar na overleg met de familieleden van Fortuyn is daar vanaf gezien. Op het moment zijn er geen plannen om het pistool te tonen, zegt de woordvoerder van het museum. Het pistool bevindt zich momenteel in een depot.

‘Privédingetje’

Het officiële standpunt van het Rijksmuseum is dat het museum een lange traditie heeft van het bewaren en tonen van dergelijke voorwerpen, zoals ook bijvoorbeeld de boekenkist van Hugo de Groot. In het interview uit 2010 sprak Van Oostrom zich uit over de acquisitie van het pistool. Hij noemde het vooral een “privédingetje” van Pijbes. Hij vond dat het Rijksmuseum geen “geschiedenismuseum is” en dat het pistool bijvoorbeeld in bezit van het Politiemuseum zou moeten komen.

Met de verwerving van het pistool kwam het Rijksmuseum bovendien in het vaarwater van het gedroomde Nationaal Historisch Museum, aldus Van Oostrom. Dat Nationaal Historisch Museum is overigens nooit gerealiseerd.