‘Partij Marine Le Pen klopt geld los van de Franse staat’

Financiën Front National Marine Le Pen leende van Poetin, gebruikt spookassistenten en zou knoeien met financieringsvehikels. Volgens onderzoekers is ze van het hele corrupte systeem op de hoogte.

Een door brand beschadigde campagneposter van Marine Le Pen leider van de nationaal-populistische Front National.
Een door brand beschadigde campagneposter van Marine Le Pen leider van de nationaal-populistische Front National. Foto AFP

Op campagnebijeenkomsten van Marine Le Pen is het een vertrouwd tafereel. Na haar toespraak houden bij de uitgang van de zaal medewerkers van het Front National (FN) Franse vlaggen horizontaal gespannen zodat aanwezigen daarin hun bijdrage kwijtkunnen voor de organisatie.

Maar dit soort collectes dekken niet de kosten van de hypermoderne campagne van de partij die op kop gaat in de peilingen voor de verkiezingen van dit voorjaar. Het FN zit structureel krap bij kas en heeft voor de financiering van partij en verkiezingsacties hele andere methodes ontwikkeld, zo blijkt uit een vorige week verschenen boek en tv-documentaire.

In Marine est au courant de tout (Marine is overal van op de hoogte) ontrafelen de journalisten Marine Turchi en Mathias Destal de creatieve geldbronnen van het FN. Ze schrijven over de inmiddels bekende lening van 6 miljoen euro die Le Pen via Poetin-contacten uit Moskou ontving en naar eigen zeggen heeft terugbetaald. Maar om het partijbureau draaiend te houden is ze vooral afhankelijk van het Europees Parlement. Hoewel Le Pen een referendum wil om Frankrijk uit de EU terug te trekken, blijft Europa een belangrijke bron van inkomsten.

De auteurs van Marine est au courant de tout vertellen over hun boek:

In 2015 concludeerde het Europese fraudebureau OLAF al dat 29 assistenten van 23 FN-Europarlementariërs niet in Brussel, maar vooral op het partijbureau werkten. Le Pens voormalige rechterhand in dat parlement, Aymeric Chauprade, bevestigt in het boek de praktijken. Tijdens de eerste fractievergadering na de Europese verkiezingen, zou Le Pen achter gesloten deuren hebben uitgelegd dat ieder parlementslid recht heeft op één assistent en dat de andere assistenten „voor het functioneren van de partij” zijn. De partijboekhouder regelt de betaling. „Dat is niet alleen illegaal”, oordeelt Chauprade, „maar ook amateuristisch”.

Werken voor vader of dochter

Zo kon het gebeuren dat de jonge Gaël Nofri in 2012 fulltime voor de verkiezingscampagne van Marine Le Pen werkte, maar er pas maanden later door Justitie op werd gewezen dat hij in werkelijkheid parlementair assistent was van Jean-Marie Le Pen, de vader van Marine die eveneens lid is van het Europarlement. „Ik had nooit een contract met hem getekend”, zei hij onlangs op tv-zender LCI.

Lees ook: Le Pen weigert onterechte EU-bijdrage terug te betalen

De Franse Justitie heeft op aanreiken van OLAF onlangs twee spookassistenten aangeklaagd, onder wie Le Pens kabinetschef. Le Pen zelf beroept zich op haar onschendbaarheid en weigert tot de Franse parlementsverkiezingen van juni voor verhoor te verschijnen. Volgens Nofri weet zij alles van wat hij een „wijdverbreid systeem van corruptie” noemt.

Dat systeem betreft niet alleen de assistenten, maar ook de campagnes. Daarvoor is een ingewikkelde structuur opgetuigd die tot doel lijkt te hebben zoveel mogelijk geld van de Franse staat los te kloppen. FN-kandidaten waren bij alle recente verkiezingen verplicht een dure ‘campagnekit’ aan te schaffen bij het bedrijf Riwal, gerund door jeugdvrienden van Marine Le Pen die een lange staat van dienst hebben in de meest extremistische kringen. Voor een paar duizend euro kregen kandidaten posters, foldertjes en een website.

Maar dat geld hoefden ze niet te betalen, legde voormalig FN-raadslid Jean-Luc Laurent uit het noordelijke Valenciennes vorige week uit. Ze leenden het tegen 6,5 procent rente bij het bedrijf Jeanne, een ooit door Jean-Marie Le Pen opgericht vehikel om hogere privédonaties te kunnen accepteren dan officieel is toegestaan. Omdat alle kandidaten die 5 procent van de stemmen halen hun campagnekosten (tot een bepaald maximum) vergoed krijgen van de overheid, vloeit het geld voor het volgens Laurent „overgefactureerde” drukwerk mét rente weer terug in de kas van het FN. Nadat de Franse Justitie Riwal in 2015 verbood nog langer zaken te doen met het FN, richtten dezelfde mannen een vergelijkbaar nieuw bedrijf op.

Het FN weigert op de beschuldigingen te reageren. Le Pen zei tegen een groep Europese journalisten twee weken terug alleen : „We ontvangen geld van de staat en we hebben leden.”