Hoofddader ‘Beverwijk’ in skybox de Kuip

Hij woonde daar vorig jaar een wedstrijd bij in de Kuip, in de nabijheid van burgemeester Aboutaleb, verantwoordelijk voor de bestrijding van voetbalvandalisme.

Exterieur van De Kuip.
Exterieur van De Kuip. Foto Koen van Weel/ANP

Twintig jaar na een veldslag tussen hooligans bij Beverwijk, waarbij een Ajaxsupporter om het leven kwam, heeft een van de daders een zitplaats in een skybox van Feyenoord. Hij woonde daar vorig jaar een wedstrijd bij in de Kuip, in de nabijheid van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, verantwoordelijk voor de bestrijding van voetbalvandalisme. Het voorbeeld laat zien hoe clubs in het betaald voetbal worstelen met harde kern-supporters, zegt Ramón Spaaij, bijzonder hoogleraar sportsociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens de ‘Slag bij Beverwijk’ in 1997 gingen hooligans van Ajax en Feyenoord elkaar te lijf met messen, kettingen en honkbalknuppels. Feyenoorder Leonardo Pansier werd veroordeeld voor de dood van Ajaxsupporter Carlo Picornie. Na zijn celstraf werd Pansier een van de leiders van de harde kern van Feyenoord. Inmiddels is hij weer in genade aangenomen: hij zit in de skybox van een geldschieter van Feyenoord, Hennie Huigen. Spaaij zegt dat voormalige en huidige hooligans bij meer clubs functies bekleden of op de eretribune zitten. Er kan een verkeerd effect van uitgaan, zegt hij: „Het houdt de mythevorming rondom zo’n persoon in stand.” Feyenoord laat in een korte reactie weten dat mensen die „hun straf hebben uitgezeten” welkom zijn bij een voetbalwedstrijd, zodra hun stadionverbod is afgelopen.

Lees ook het achtergrondstuk: Op zondagen zit deze hooligan weer in een skybox van de Kuip