Nederland verliest na extra innings in halve finale World Baseball Classic

Van het nog ongeslagen Puerto Rico werd met 4-3 verloren. En dat had niet gehoeven.

Het Nederlands team zit verslagen op de bank in de dug-out na het verlies tegen Puerto Rico.
Het Nederlands team zit verslagen op de bank in de dug-out na het verlies tegen Puerto Rico. Foto Chris Carlson/AP

Net als vier jaar geleden is het Nederland niet gelukt de finale van de prestigieuze World Baseball Classic, het belangrijkste landentoernooi voor honkbalteams, te halen. Van het nog ongeslagen Puerto Rico werd met 4-3 verloren. Pijnlijk voor Nederland was dat het pas in de elfde inning werd beslist. Nog pijnlijker misschien: het had in tegenstelling tot 2013 deze keer écht niet gehoeven.

Dit Nederlands team - officieel het Nederlands Koninkrijksteam - bestond dan wel uit veel dezelfde spelers als in 2013, toch was het vier jaar later onvergelijkbaar. Talenten die zich toen nog aan het ontwikkelen waren bij hun grote Amerikaanse clubs, zijn inmiddels gevestigde en gelauwerde namen. De mix van spelers uit Nederland zelf en spelers van de Antillen, met ervaring van Amerika tot Japan, was een hechter en sterker collectief dan ooit. Nederland versloeg eerder dit toernooi al grootmachten Zuid-Korea en Cuba, die laatste zelfs met 14-1.

En ook Puerto Rico, misschien het beste land op papier dat nog over was in het toernooi, was echt geen maat te groot. Nederland zal zelfs met een wrang gevoel terugkijken naar wat slordigheden die achteraf duurder bleken dan ze in eerste instantie leken te zijn.

Lees ook: De slagkracht van het Koninkrijk.

‘Handjevol’ toeschouwers

Het werd een thriller in het stadion van de Los Angeles Dodgers. Gezien door slechts enkele plukjes mensen, waar er 56.000 kunnen zitten. Voor iets anders dan de VS zelf lopen de Amerikanen niet erg warm, dat bleek weer. Daar leeft het clubhonkbal, clubs die zelf ook met tegenzin topspelers afstaan aan dit prestigieuze toernooi, omdat het midden in de voorbereiding op het nieuwe seizoen valt. Naar andere toernooien sturen de Amerikanen veelal spelers van de niveaus onder de Major League, of ‘colleges’. Al wint de World Baseball Classic ook in de VS aan aanzien, vooral onder topspelers zelf.

De eerste inning was er één om nog lang over na te praten, vooral Nederland zal dat doen. Eerst was er een honkslag voor Andrelton Simmons (Los Angeles Angels), een van de topspelers uit de Amerikaanse Major League Baseball (MLB) waarover Nederland de beschikking had. Xander Bogaerts (Boston Red Sox) werd vervolgens hard in zijn rug geraakt en mocht vrij naar het eerste honk. Vervolgens twee wel heel knullige momenten: eerst wordt Simmons uit getikt terwijl hij probeert het derde honk te stelen, daarna staat Jurickson Profar (Texas Rangers) te slapen na een honkslag; hij loopt van zijn honk en jut de dug-out al juichend op, maar wordt vervolgens uit gegooid. Wladimir Balentien maakte het daarna goed door twee punten binnen te slaan met een homerun. Achteraf is het terugkijken op een inning waar er meer dan twee punten gemaakt hadden kunnen worden, mogelijk de punten die extra innings overbodig hadden gemaakt.

Verdedigend werk

Puerto Rico maakt in de tweede helft van de inning meteen gelijk. Het betekent het einde voor de Nederlandse pitcher Rick van den Hurk, die geen grip kreeg op de goede slagmannen van Puerto Rico. Maar voor twee landen met zoveel kracht aan slag, werd de wedstrijd er juist een waarin de verdediging van beide landen zich kon onderscheiden. Vooral die van Puerto Rico, dat liet zien dat Nederland niet het enige was met een binnenveld waar elk team in de Major League van zou watertanden. Vrijwel elke inning kreeg Nederland een man op de honken, maar alleen in de vijfde inning werd er nog gescoord, toen Puerto Rico de leiding had genomen. Na een double van Balentien scoorde catcher Shawn Zarraga, maar was het niet voor een geweldige reeks verdedigende acties en worpen, dan had Jonathan Schoop Nederland op voorsprong gezet. Hij werd op prachtige wijze al glijdend over de thuisplaat uit getikt. Eerlijk is eerlijk: ook Nederland redde zich meermaals uit situaties met meerdere spelers op de honken door een paar fenomenale double plays, die meteen voor twee uit zorgden.

Voor de tweede keer dit toernooi moest er een wedstrijd van Nederland in extra innings beslist worden. Bij de World Baseball Classic is de tiende inning nog een gewone, maar starten teams vanaf de elfde met een speler op honk één en honk twee. Tegen Japan ging het in de eerste wedstrijd in de tweederondepoule (8-6) al mis, en nu wederom. Nederland kreeg de honken vol, maar wederom een double play maakte een einde aan de inning. Wat Nederland niet lukte, lukte Puerto Rico wel, ook met de honken vol. Een sacrifice fly naar het buitenveld was genoeg om het winnende punt binnen te laten lopen vanaf het derde honk.