Minister fluit bijklussende directeur politieacademie terug

Directeur Leon Kuijs van de politieacademie moet stoppen als commissaris van een bedrijf dat PTSS-therapie aanbiedt, zo heeft minister Blok besloten.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) verbiedt de directeur van de politieacademie Leon Kuijs om nog langer betaald bij te klussen als voorzitter van de raad van commissarissen van een commerciële zorgaanbieder. De bewindsman heeft dit in een brief aan Kuijs laten weten. „De redenen voor zijn besluit wil Blok niet met de pers delen”, zegt zijn woordvoerder.

Kuijs was sinds 2014 actief voor het bedrijf Psytrec uit Leusden. Die firma behandelt onder meer politieagenten die lijden aan posttraumatische stressstoornissen (PTSS). Voor de nevenfunctie heeft Kuijs naar eigen zeggen recht op een vergoeding van zesduizend euro per jaar. De nevenfunctie zette kwaad bloed bij concurrerende zorgaanbieders. Ze spreken van concurrentievervalsing doordat een bedrijf op de website kan pronken met de baas van de Politieacademie als toezichthouder. Naar schatting van deskundigen heeft zo’n 5 tot 7 procent van de ruim 50.000 politiemensen na heftige incidenten een posttraumatische stressstoornis, waardoor ze niet of nauwelijks kunnen werken.

De directeur van de politieacademie had van de korpsleiding van de Nationale Politie toestemming voor deze nevenfunctie. Kuijs staat op de lijst van achttien topfunctionarissen van de politie met geoorloofde nevenwerkzaamheden. Sinds 1 januari is de politieacademie een zelfstandig bestuursorgaan. Het ministerie van veiligheid en justitie moet nu toestemming geven, maar raakte pas op de hoogte van deze nevenfunctie toen NRC er vorige maand over publiceerde.

Slordig en niet voor de hand liggend

Berthold Gersons, emeritus hoogleraar psychiatrie en PTSS-expert, noemde het „slordig” en „niet voor de hand liggend” dat een hoofdcommissaris van politie toezichthouder is bij een commerciële zorgaanbieder. Gersons vindt dat „de leiding van de Nationale Politie zich onvoldoende realiseert” dat het belangrijk is dat „een hoge politiefunctionaris geen belang heeft” bij een organisatie op dit gebied.

Kuijs zegt zijn nevenfunctie enkel te hebben uitgeoefend omdat hij het „heel belangrijk” acht dat er voor politiemedewerkers een goede behandeling is tegen PTSS. Volgens hem biedt Psytrec een nieuwe en snelle behandeling aan en dat leidt volgens hem tot jaloezie bij de concurrenten. Kuijs zegt binnen de politie „nooit te werven” voor het bedrijf Psytrec. In 2014 heeft hij wel een filmpje op de site van de centrale ondernemingsraad laten zetten waarin hij in uniform vertelde over de firma. Het filmpje heeft hij naar eigen zeggen na klachten laten verwijderen. „Ik wilde privé iets goeds betekenen door iets in de markt te zetten. Maar ik kan dat beter niet in uniform doen”, aldus Kuijs eerder tegenover NRC. Vanochtend zei Kuijs dat hij zijn nevenfunctie toch wilde neerleggen omdat hij „de publiciteit heel vervelend vindt”.

Hoofdcommissaris Kuijs – jarenlang voorzitter van de raad van korpschefs – raakte eerder in opspraak wegens zijn financiële verdiensten. In 2009, toen hij korpschef van de politie Brabant Zuid-Oost was, werd bekend dat hij naast bijna 9.000 euro aan vaste representatiekosten ook nog eens voor 3.887 euro declareerde aan onder meer stomerijkosten, etentjes en de huur van een smoking. Kuijs is een van de grootverdieners bij de politie. In 2014 bedroeg zijn jaarsalaris bij de academie ruim 211.000, in 2015 185.000.