Miljoenenfraude door belastingadviseurs

Inval Fiod Vijf adviseurs zijn opgepakt op verdenking van fraude met teruggaaf van belasting. De fiscus zou voor 2,7 miljoen euro zijn opgelicht.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Terwijl het belastingaangifteseizoen langzaam op gang komt, zond de fiscale opsporingsdienst FIOD dinsdag een strenge waarschuwing uit: pas op voor sjoemelende belastingadviseurs. De afgelopen twee weken deed de FIOD invallen bij zeven belastingadviseurs en werden vijf personen aangehouden. Bij elkaar zouden de verdachten de fiscus voor circa 2,7 miljoen euro hebben opgelicht door het onterecht opvoeren van aftrekposten. Geld dat naar alle waarschijnlijkheid op klanten van de adviseurs verhaald zal worden, zo benadrukt de FIOD. De komende tijd zullen de belastingaangiftes van duizenden klanten worden onderzocht en moeten mensen mogelijk forse bedragen terugbetalen.

 1. Hoe vaak spoort de FIOD frauderende belastingadviseurs op?

  Het is geen toeval dat de FIOD hier nu mee naar buiten komt, erkent een woordvoerder. Rond de aangifteperiode organiseert men vaker een zogenaamde ‘actieweek’ waarin verschillende zaken gebundeld worden. Hoeveel mensen de dienst jaarlijks opspoort kan men niet precies zeggen, maar het gebeurt „met enige regelmaat”. Adviseurs die gepakt worden, riskeren een celstraf van maximaal vier jaar. De afgelopen weken werden volgens het Openbaar Ministerie nog twee adviseurs tot respectievelijk 15 en 12 maanden veroordeeld. Ze kregen ook een tijdelijk beroepsverbod.

 2. Hoe profiteert een adviseur van een (onterechte) teruggaaf voor zijn klant?

  Veel sjoemelende belastingadviseurs strijken een percentage van het teruggevraagde belastinggeld op. Ook hengelen adviseurs klanten binnen door hen veel te voordelige aangiftes voor te spiegelen.

 3. Hoeveel beunhazen zijn er actief?

  Belastingadviseur is geen wettelijk beschermde titel en dus kan iedereen een bordje op zijn deur spijkeren. Wel zijn er twee beroepsverenigingen actief die hun leden streng screenen en onafhankelijk tuchtrecht voeren. Voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) Maurice de Kleer kan moeilijk beoordelen hoeveel sjoemelende adviseurs er daarnaast actief zijn. „Onder onze leden zaten er de afgelopen vijftien jaar in ieder geval geen.”

 4. Groeit het aantal frauderende adviseurs?

  Daarover zijn geen cijfers bekend. Wel zijn de opsporingsmethoden verbeterd. Door middel van data-analyse kan de FIOD tegenwoordig grote hoeveelheden aangiftes scannen en komen verdachte patronen eenvoudiger bovendrijven. Dan valt het bijvoorbeeld op dat dezelfde adviseur bij verschillende klanten wel heel vaak dezelfde aftrekposten, zoals ziektekosten of giften, opvoert.

  De markt voor belastingadviseurs is volgens De Kleer stabiel. „De forse groei van het aantal zzp’ers maakt dat meer mensen hulp nodig hebben bij hun administratie, maar tegelijkertijd kunnen werknemers in loondienst steeds vaker gebruik maken van een vooraf ingevulde aangifte.”

 5. Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

  Een woordvoerder van de FIOD waarschuwt allereerst dat je als klant nóóit je DigiD moet afgeven aan een belastingadviseur. „Dat is net zoiets als iemand je pincode geven.” Wel kun je een belastingadviseur machtigen de aangifte te doen, maar sowieso moet je de kopie van de aangifte nauwgezet doornemen. „Let op aftrekposten waarvoor je niet in aanmerking komt. Soms staan er kosten op die je niet hebt gemaakt, bijvoorbeeld dieetkosten terwijl je helemaal niet in behandeling bent bij een diëtist.” Wees vooral op je hoede als mensen je gouden bergen beloven, benadrukt de FIOD. „Als een teruggaaf te mooi lijkt om waar te zijn, dan is ‘ie dat waarschijnlijk ook.”

 6. Kunnen deze mensen de schade op hun adviseur verhalen?

  Wat betreft onterecht ontvangen belastinggeld: dat moeten gedupeerden sowieso terugbetalen. Wel kunnen de kosten die een adviseur in rekening bracht mogelijk worden teruggevorderd. Ook kunnen gedupeerden mogelijk een schadevergoeding op hun adviseur verhalen.