Meer meldingen discriminatie op basis van afkomst

Of dit betekent dat er in Nederland meer wordt gediscrimineerd, is niet aan te tonen.

De inmiddels demissionaire minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaf vorig jaar zomer het startsein voor een campagne tegen arbeidsmarktdiscriminatie.
De inmiddels demissionaire minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaf vorig jaar zomer het startsein voor een campagne tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Foto ANP / Jerry Lampen

Steeds meer mensen melden discriminatie op basis van afkomst. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken die het College voor de Rechten van de Mens dinsdag heeft gepubliceerd.

Het College geeft daarin aan er bijna 600 klachten over ontvangen te hebben in 2016, tegenover bijna 300 in 2015.

‘Fout grapje moet kunnen’

Het College vraagt aandacht voor het probleem in het kader van de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. Voorzitter Adriana van Dooijeweert geeft aan dat discriminatie vaak onbewust gebeurt:

„Wij Nederlanders zien onszelf als modern en tolerant volk. Een fout grapje moet ook kunnen, humor kleurt het leven. Discriminatie en racisme zijn beladen termen die daarmee in schril contrast staan.”

Meer discriminatie?

In totaal kreeg het College afgelopen jaar 3.143 meldingen binnen, bijna 1.000 meer dan in 2015. Naast meldingen over discriminatie op basis van afkomst, gingen de meeste meldingen over discriminatie op basis van geslacht en handicap.

Of de toename van het aantal meldingen betekent dat er in Nederland meer wordt gediscrimineerd, is niet aan te tonen, zegt woordvoerder Marysha Molthoff. De stijging zou ook te maken kunnen hebben met meer naamsbekendheid van het College, of de bereidheid van mensen om discriminatie te melden.