KNVB krijgt nieuwe organisatiestructuur

De verandering in de organisatiestructuur volgt na een jaar waarin de KNVB een bestuurscrisis doormaakte.

KNVB-voorzitter Michael van Praag.
KNVB-voorzitter Michael van Praag. Foto Bas Czerwinski/ANP

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) krijgt een andere organisatiestructuur. Dat hebben afgevaardigden van het prof- en amateurvoetbal dinsdag besloten tijdens een bondsvergadering. Dat meldt persbureau ANP.

In de nieuwe organisatie moet het huidige bestuur van de bond worden vervangen door een raad van commissarissen (rvc) met één voorzitter en zes commissarissen. Daaronder komt een uitvoerend bestuur met een voorzitter en twee bestuurders. Eén commissaris met heeft de portefeuille profvoetbal, en de ander amateurvoetbal.

In de huidige organisatie bestond er een raad van commissarissen betaald voetbal en een raad van toezicht amateurvoetbal. Die zullen allebei verdwijnen.

Bestuurschaos

De organisatieverandering komt na kritiek op de KNVB. Bij de rvc betaald voetbal brak vorig jaar een bestuurscrisis uit. Dat gebeurde nadat in korte tijd directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, assistent-bondscoach Dick Advocaat en assistent-trainer Marco van Basten vertrokken.

In september zei de meerderheid van de eredivisieclubs het vertrouwen op in de rvc. Dat gebeurde nadat de rvc zonder overleg Gijs de Jong als nieuwe voorzitter naar voren had geschoven. De clubs zeiden zich niet betrokken te voelen bij het beleid van de bond. Ook de clubs uit de Jupiler-League uitte kritiek op de rvc, en riepen op de organisatiestructuur onder de loep te nemen.

Lees ook: de harde confrontatie binnen de voetbalbond

Met de nieuwe structuur heeft KNVB-voorzitter Michael van Praag meer mogelijkheden om een eventuele crisis te bezweren, omdat hij niet meer aan de zijlijn staat.