Kiesraad: opkomst verkiezingen 81,9 procent

De opkomst bij de verkiezingen vorige week is de hoogste sinds 1986. De officiële uitslag zorgt niet meer voor een afwijkende zetelverdeling.

Nieuwe stembiljetten worden uitgepakt in een stemlokaal in Den Haag.
Nieuwe stembiljetten worden uitgepakt in een stemlokaal in Den Haag. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag was 81,9 procent. Dat heeft de Kiesraad dinsdag bekendgemaakt. Bij de vorige verkiezingen was dat 74,6 procent. De opkomst van 15 maart is daarmee de hoogste sinds 1986.

De Kiesraad kwam dinsdag ook met de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Het aantal zetels wijkt niet af van wat eerder bekend werd via persbureau ANP. De VVD blijft, ondanks acht zetels verlies, de grootste partij met 33 zetels. De PvdA boekt een historisch verlies van 38 naar 9 zetels en de PVV wordt tweede partij met een sprong van 15 naar 20 zetels.

De Kiesraad maakte verder bekend dat er op verkiezingsdag wel “incidenten” waren. Zo waren in Nijmegen stembureaus te lang open, werd in een tweetal stembureaus bezwaar gemaakt tegen een Turkse vlag die daar hing, werd ergens een stembus geopend om de biljetten ‘aan te stampen’, was er in een aantal stembureaus een tekort aan biljetten, en waren er telverschillen.

Geen van de onregelmatigheden was voor de Kiesraad echter reden genoeg voor een hertelling. Volgens voorzitter Jan Kees Wiebenga van de Kiesraad zouden de onregelmatigheden geen invloed hebben gehad op de uitslag: “Er is geen reden aan te nemen dat de gekozen kandidaten of zetels anders zouden zijn geweest.”

Hij zei dat het verschil tussen uitgebrachte stemmen en ingeleverde kiespassen 11.469 is, “wat neerkomt op ongeveer één stem per stembureau”. Die verschillen waren “gelijkmatig” over het land verdeeld. Aan een tekort aan stembiljetten kan de Kiesraad niets doen: “Gemeenten kopen biljetten in, meestal voor 90 procent van de kiesgerechtigden”.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Kiesraad constateert aantal incidenten, maar niet zo ernstig dat ze van invloed kunnen zijn op zetelverdeling

De Kiesraad maakte verder bekend wie er met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer komen: Isabelle Diks (GroenLinks), Lisa Westerveld (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA) en Maurits von Martels (CDA). De lijsttrekkers van Artikel1 (Sylvana Simons), de Piratenpartij (Ancilla van de Leest) en VoorNederland (Jan Roos) kregen ook genoeg voorkeursstemmen, maar hun partij kreeg niet genoeg stemmen om in het parlement te komen.