Kabinetsformatie

VVD, CDA en D66 kruipen naar elkaar toe

De kans dat VVD, CDA en D66 het hart van de nieuwe regering zullen vormen, is maandag toegenomen. Verkenner Edith Schippers (VVD) bekijkt of bovendien GroenLinks kan deelnemen aan formatieonderhandelingen. Met die vier partijen praat zij deze dinsdag verder.

Bijna alle partijleiders noemden VVD, CDA en D66 als uitgangspunt voor de eerste onderhandelingen over een nieuw te vormen kabinet.

VVD-leider Mark Rutte zei in ieder geval met CDA en D66 om de tafel te willen. Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) lieten doorschemeren het daarmee eens te zijn. De drie partijen hebben samen geen meerderheid in de Tweede Kamer en zullen een vierde partner moeten zoeken. Dat zou GroenLinks moeten zijn, zeiden Pechtold en PvdA-leider Lodewijk Asscher. De PvdA wil de komende jaren liever niet regeren. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zei het ook logisch te vinden als GroenLinks voor de eerste onderhandelingen wordt uitgenodigd.

PVV-leider Geert Wilders pleitte voor coalitiedeelname van zijn partij. Eerder zei hij nooit meer met Rutte in een kabinet te willen.

De meeste partijen hebben de PVV uitgesloten omdat de partij ongrondwettige standpunten inneemt, met name ten aanzien van de islam. Wilders zei dat hij het „onverkoopbaar” en „ondemocratisch” zou vinden als zijn partij buiten de formatie zou worden gehouden.

Schippers maakte maandag bekend dat zij zelf niet terugkeert in een nieuw kabinet.

Formeren pagina 4-5