John de Mol verliest voor de rechter in de strijd om TMG

De Ondernemingskamer vindt dat TMG correct heeft gehandeld in de overnamestrijd.

Het pand van TMG.
Het pand van TMG. Foto Remko de Waal/ANP

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft correct gehandeld in de overnamestrijd rond het mediabedrijf, die ruim twee weken geleden uitmondde in een overname-akkoord met het Belgische Mediahuis. Dat heeft de Ondernemingskamer dinsdag geoordeeld in de rechtszaak die was aangespannen door Talpa, het investeringsbedrijf van miljardair John de Mol.

De Mol wil nog steeds TMG overnemen en is boos dat de commissarissen van TMG de onderhandelingen met hem hebben gestaakt. Hij vroeg de Ondernemingskamer een nieuwe, onafhankelijke ‘supercommissaris’ te benoemen die zijn bieding opnieuw zou kunnen beoordelen.

Niet ingewilligd

Die eis wordt niet ingewilligd. Naar het oordeel van de Ondernemingskamer zijn er geen „gegronde redenen” om bij TMG te twijfelen aan „een juist beleid of een juiste gang van zaken”. Volgens de Ondernemingskamer stonden de commissarissen van TMG in hun recht toen zij de onderhandelingen met Talpa afbraken, ook al was De Mol bereid meer te betalen dan Mediahuis. Omdat de familie Van Puijenbroek, grootaandeelhouder in TMG met ruim 40 procent van de aandelen, zich al had verbonden aan Mediahuis, waren de gesprekken met Talpa kansloos.

Lees ook: De Mol kan nu alleen nog dwarsliggen

Ook gingen de commissarissen niet buiten hun boekje toen ze bestuurders Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp schorsten. Die weigerden het overname-akkoord met Mediahuis te tekenen en blokkeerden zo een deal. De commissarissen konden daarom niet anders dan de bestuurders buitenspel zetten, oordeelde de Ondernemingskamer. De bestuurders wilden dat de rechter hun schorsing ongedaan zou maken.

De Mol

Met dit oordeel heeft John de Mol de strijd om het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf voorlopig verloren. Mediahuis en de familie Van Puijenbroek kunnen hun bod doorzetten. Dat betekent niet dat ze van De Mol af zijn. Hij bezit ruim een kwart van de TMG-aandelen en koopt elke dag bij. Als De Mol zijn aandelen niet aan Mediahuis en de Van Puijenbroeks verkoopt, blijven zij zitten met een grote minderheidsaandeelhouder die heel andere plannen met TMG heeft.

Talpa had de Ondernemingskamer ook gevraagd om onderzoek naar het beleid van de commissarissen. De inhoudelijke behandeling van dat verzoek volgt later. Zelfs als de Ondernemingskamer zo’n onderzoek gelast, helpt dit De Mol niet om TMG in handen te krijgen. De overname door Mediahuis wordt naar verwachting de komende maanden afgerond, en zo’n onderzoek duurt doorgaans ten minste een jaar.