Donald Trumps Kremlin-connecties

Relatie VS-Rusland De FBI onderzoekt de banden van Trumps entourage met Rusland en de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Hoe lopen de lijnen tussen Trumps inner circle en die van Poetin? We brachten de connecties die bekend zijn in kaart.

Geen kwestie achtervolgt de Amerikaanse president Donald Trump zo hardnekkig als de kwestie Rusland. Maandag bevestigde FBI-directeur James Comey tijdens een hoorzitting in het Congres dat de recherchedienst onderzoek doet naar de connecties tussen Russische functionarissen en medewerkers van de verkiezingscampagne van Trump.

Hoe lopen de lijnen tussen vertrouwelingen van de twee presidenten? NRC heeft het netwerk van nu bekende contacten in kaart gebracht, op basis van Amerikaanse en Russische media. Van gesprekken tussen adviseurs van Trump en de Russische ambassadeur, tot de vriendschap van Trumps dochter Ivanka met een Russisch powerkoppel. Het schema toont voornamelijk contacten die bewezen zijn.

De hamvraag in Washington en daarbuiten is of de Russische contacten vorig jaar zijn gebruikt om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Wisten de Amerikanen van de Russische inmenging in de verkiezingen? Gebeurde dat misschien zelfs met Trumps medeweten? Comey zei maandag dat de FBI het spoor zal volgen „waarheen het ook leidt”.

Lees ook: Interactief: zo lopen de lijnen van Trump naar Poetin

De Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen zeker te weten dat Rusland inbrak in de computers van het Democratische partijkantoor. Maar Rusland heeft dat steeds ontkend. Trump noemt de aanhoudende beschuldigingen steeds ‘fake news’, en twitterde dat maandag wederom.

De onbevestigde contacten uit het omstreden rapport van de Britse oud-spion Christopher Steele zijn buiten beschouwing gelaten (Steele schreef onder meer dat de sancties de Russen zo dwars zitten, dat Rosneft-baas Igor Setsjin Trump via Carter Page 19 procent van de aandelen van Rosneft zou hebben aangeboden in ruil voor opheffing ervan).

Het is onduidelijk of Trump en Poetin ooit direct contact hadden. In 2013 en 2014 zei Trump van wel. Later ontkende hij dat hij Poetin ooit sprak. Volgens Amerikaanse en Russische media zou zakenman Aras Agalarov in 2013 een ontmoeting hebben gepland, maar de afspraak ging niet door omdat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Poetin net bezochten. Wel zou Poetin Trump als geschenk een traditionele lakdoos hebben gestuurd.

Overigens is Trump mogelijk in staat om een deel van de onduidelijkheid over zijn banden met Rusland weg te nemen door zijn inkomstenbelastingen te openbaren, zoals gebruikelijk is. Maar Trump blijft weigeren dat te doen.

Lees ook het NRC-commentaar: Trump beschadigt presidentschap door vete met inlichtingendiensten

De pionnen in de Amerikaans-Russische connecties