ING stopt financiering van Dakota-oliepijpleiding

ING heeft de financiering naar eigen zeggen stopgezet omdat de Dakota-oliepijpleiding dwars door het leefgebied van een indianenstam loopt.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Lex van Lieshout/ANP

ING stopt met de financiering van de Dakota-oliepijpleiding in de Verenigde Staten. Dat bevestigt een woordvoerder van ING dinsdag. De bank stopt de financiering naar eigen zeggen vanwege de rechten van de Sioux-indianen. De Dakota-oliepijpleiding is omstreden omdat die dwars door het leefgebied van de indianenstam loopt.

Twitter avatar INGnl_Nieuws ING Nieuws #ING heeft haar deel in Dakota Access-pijplijnlening verkocht #DAPL: Meer info: https://t.co/GopASUPHaY https://t.co/lt3i5iyGqu

ING had voor 120 miljoen euro geïnvesteerd in de oliepijpleiding. De aanleg stuitte op verzet van de Sioux-indianen en milieu-activisten. Begin dit jaar besloot president Trump per decreet dat de oliepijpleiding, ondanks de protesten, afgebouwd mag worden.

Lees ook: weer of geen weer, de Sioux demonstreren

Ontruiming

Eind februari werden de kampen die de demonstranten hadden opgeslagen ontruimd. Trumps voorganger, president Obama, had in de laatste periode van zijn presidentschap de bouw juist stil laten leggen, om meer onderzoek te doen naar de gevolgen van de oliepijplijn op het milieu.

Bekijk ook onze InBeeld-serie: het protest tegen de Dakota-oliepijpleiding

ING heeft haar aandeel in de financiering verkocht aan een andere investeerder. De woordvoerder van ING wil niet zeggen welk bedrijf dat is. Eerder zei ING dat het juridisch gezien niet mogelijk is zich terug te trekken uit het project. Naast ING besloot ook ABN Amro zich terug te trekken als financier van een bedrijf dat in de Dakota-oliepijpleiding investeert.

Witwassen

Dinsdag werd ook bekend dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar ING, zowel in Nederland als in de VS. Dat schrijft de bank in haar jaarverslag. ING wordt verdacht van betrokkenheid bij corruptie, witwassen, het schenden van de regels voor cliëntonderzoek en het onvermeld laten van ongebruikelijke transacties.

Lees ook: OM verdenkt ING van witwassen en corruptie

In het kader van het onderzoek naar de bank heeft de FIOD vorig jaar invallen gedaan in panden van ING. De bank zou betrokken zijn bij smeergeldbetalingen door telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris.

Het Openbaar Ministerie trof in 2016 de grootste Nederlandse schikking ooit met het in Amsterdam gevestigde telecomconcern VimpelCom. Dit Noors-Russische bedrijf betaalde 795 miljoen dollar (716 miljoen euro) aan Nederland en de VS, wegens het omkopen van Karimova. Daarmee kreeg het bedrijf toegang tot de Oezbeekse telecommarkt.